Кирчо Киров: Обвинението срещу мен е политическо

Ген. Кирчо Киров

Бившият шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров обяви в четвъртък, че не приема обвинението на Военно-окръжната прокуратура в София за присвояване на 4.7 млн. лв и смята, че то има "политически характер".

 

"Няма безотчетно харчене на пари. Аз уважавам прокуратурата, но това е само нейната гледна точка. Делото е засекретено и нямам тази възможност да се защитя в публичен аспект. Това, което мога да кажа, е, че данните, които мога да изнеса, ще ги изнеса само в съдебна зала. Не бих могъл нито да коментирам повече, не бих желал да изпадам в детайли, които биха могли да донесат нежелан международен отзвук. Единственото, което ще си позволя да кажа, е, че за мен делото още в своя зародиш има политически характер", каза ген. Киров пред БНР.

 

Преди ден Софийската военно-окръжна прокуратура внесе в съда делото срещу бившия шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров за присвояване на 4.7 млн. лв.

 

Според разследването престъплението е извършено в периода от 2007 до 2011 година, като той е отклонявал за себе си по над 900 000 лева годишно.

 

За улесняване на присвояването генерал Киров, в кръга на своите правомощия, съставил през цитирания период повече от хиляда и сто официални финансови документи с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи.

 

За такъв вид престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание от десет до двадесет години лишаване от свобода и конфискация на цялото или на част от имуществото на виновния, се посочваше в съобщението на прокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България