Процесът срещу ексшефа на НРС тръгна при закрити врата

Кирчо Киров отказа дело по съкратената процедура и отново съзря политически сценарий

"Българската прокуратура не се поддава на политически натиск", реагира обвинението

Ген. Киров (вляво) с адвоката си Димитър Вълчев във военния съд. Сн.: БГНЕС

Подсъдимият за присвояване на близо 5 милиона лева бивш шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров отказа във вторник казусът му да се гледа от Софийския военно-окръжен съд по съкратената процедура.

По нея магистратите използват само събраните по време на досъдебното производство доказателства, не разпитват свидетели, а подсъдимият си гарантира присъда под минимума, ако бъде признат за виновен. Наказателният кодекс предвижда наказание от 10 до 20 години затвор и конфискация на цялото или на част от имуществото за подобно престъпление.

Преди първото заседание по делото, което ще бъде гледано при закрити врата, Киров за пореден път коментира, че съзира зад случая политически сценарий, заради смяната на конюнктурата.

"Вие сте интелигентни хора, припомнете си преди година и половина какви политически процеси се развиваха и кой основно беше потърпевш от това. Преди година и половина се развиваха сложни политически процеси в страната и в някои партии, в частност. Няма независими хора. В известна степен всички сме зависими от политиката."

По повод това изказване на подсъдимия наблюдаващият обвинител по казуса полк. Елин Алексов кратко коментира извън залата, че "българската прокуратура е политически независима" и, че той не помнел досега "някой да е образувал дело под натиск".

"Държа да кажа, че българската прокуратура не се поддава на политически натиск", заключи уверено военният прокурор.

Ексшефът на НРС е обвинен в присвояване на 4.7 милиона лева в долари и евро от бюджета на службата, както и, че е съставил над 1000 фалшиви документа, с които според прокуратурата е искал да докаже несъществуващи служебни разходи.

"Очаквам справедлив процес. Не е особено комфортно да си подсъдим", заяви Киров пред на влизане в съдебната зала, уточнявайки, че "естеството на разузнавателната работа е такова, че не мога да коментирам делото. Тези пари са отишли по всички направления на разузнавателната дейност. Прокуратурата е важен държавен орган и аз не мога да коментирам нейните действия. Нека оставим съда да си свърши работата."

"Като ме гледате така, приличам ли ви на човек с 5 млн. лева", попита риторично подсъдимият в отговор на въпрос възможно ли е да е съставил над 1000 фалшиви документа, за да оправдае похарчването на въпросната сума. Следващото заседание по делото бе насрочено за 21 ноември.

Споделяне

Още по темата

Още от България