Киргизстан готов да преговаря за американската база 'Манас'

Президентът на Киргизстан Курманбек Бакиев заяви, че страната му е готова да преговаря със САЩ за бъдещето на американската военновъздушна база ''Манас''.

Бакиев обясни пред ББС, че преговорите с Вашингтон трябва да бъдат в друг формат и да покриват нови условия за ползване. Според него старото споразумение за базата вече не е валидно, но ''вратите за преговори не са затворени''.

''Ние сме готови за нови предложения от страна на САЩ'', заяви Бакиев.

Базата “Манас” се намира в близост до летището на столицата Бишкек и е изключително важна за транспортирането на войски и провизии за силите на НАТО в Афганистан.

САЩ вече обявиха, че обсъждат какво може да предложат на Киргизстан, за да не закрие базата, но отбелязаха, че не са готови да платят ''каквато и да е цена''.

Миналия месец парламентът на Киргизстан по настояване на президента гласува закриването на Манас. Ако няма нови разговори между централноазиатската странаи Вашингтон за базата, тя ще бъде затворена до 6 месеца.

Киргизстан обясни решението си да закрие базата с това, че САЩ не плащат достатъчно висок наем. Американските власти обаче подозират, че зад този ход стои Русия, която според тях цели да изтласка Съединените щати от стратегически важната Централна Азия.

Затварянето на базата в Киргизстан идва в критичен за САЩ момент, в който администрацията на новия президент Барак Обама планира да увеличи присъствието на американските военнослужещи в Афганистан.

Споделяне

Още от Свят