Киргизстан: Решението за закриване на американската база е окончателно

Киргизстан обяви в петък, че решението за закриване на американската база на негова територия е "окончателно", съобщи ББС. Тази позиция противоречи на американското изявление, че разговорите за бъдещето на базата продължават.

Базата “Манас” се намира в близост до столицата Бишкек и е изключително важна за транспортирането на войски и провизии за силите на НАТО в Афганистан.

Междувременно САЩ отправиха запитване към Русия дали могат да ползват територията ѝ за транзит на невоенни стоки за Афганистан. Таджикистан вече даде разрешение за това.

Към момента НАТО е обезпокоен за сигурността на маршрута за Афганистан през Пакистан, след като зачестиха нападенията на талибаните в района.

"Решението е взето. Американското посолство и външното министерство на Киргизстан обменят мнения по въпроса, но няма дискусии за запазване на американската база", заяви говорител на киргизстанското правителство.

Военновъздушната база "Манас" е създадена през 2001 г. и се използва за презареждане на самолетите на НАТО на път към Афганистан.

Решението на Киргизстан да затвори базата дойде, след като Русия обеща на Бишкек кредит от 2 млрд. долара и финансова помощ от 150 млн. долара. Властите в Киргизстан, чийто годишен бюджет е около 1 млрд. долара, отричат да има връзка между двете събития.

Предстои решението за закриването на базата да бъде гласувано в парламента на Киргизстан по-късно този месец.

Кремъл дълго време се противопоставяше на присъствието на американски военнослужещи в Централна Азия, припомня ББС. Затварянето на базата в Киргизстан идва в критичен за САЩ момент, в който администрацията на новия президент Барак Обама планира да увеличи присъствието на американските военнослужещи в Афганистан. От друга страна за Русия затварянето на базата ще бъде важна дипломатическа победа, която ще ѝ помогне да възвърне влиянието си в бившите републики на СССР.

Русия обяви, че е съгласна да разреши транзита на невоенни стоки през територията ѝ, но преди това очаква детайли за естеството им. "Веднага щом това се случи, ще дадем разрешение", заяви руският външен министър Сергей Лавров.

В същото време дипломатически източници съобщават, че САЩ са близо до сделка с Узбекистан за намирането на алтернативен маршрут за Афганистан, въпреки че през 2005 г. Съединените щати затвориха базата си там и отношенията между двете страни се влошиха.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят