Киргизстан увери САЩ, че ще запазят военната си база в страната

Киргизстан увери САЩ, че ще запазят военната си база в страната

Новото киргизстанско ръководство увери американския министър на отбраната Доналд Ръмсфелд, че отношенията с Вашингтон няма да се променят след неочакваното отстраняване от власт миналия месец на президента Аскар Акаев.

Ръмсфелд получи от тях уверение, че американците ще продължат да ползват военновъздушната база Манас на територията на страната, съобщиха световните агенции.

В същото време временно изпълняващият президентските функции Курманбек Бакиев заяви, че не вижда нужда за засилване на чуждестранното военно присъствие в Киргизстан.

В страната военни бази имат САЩ и Русия.

Ръмсфелд е първият високопоставен западен представител, който посещава Бишкек след размириците там през март, когато под натиска на опозиционни протести властта бе свалена, а Акаев избяга в Москва.

На пресконференция в Бишкек след разговори с Бакиев Ръмсфелд пожела успех на новото ръководство на Киргизстан в усилията му да изгради стабилна, модерна и просперираща демокрация в страната.

Агенциите изтъкват неочакваната поява днес в парламента на дъщерята на сваления президент Аскар Акаев - Бермет Акаева след няколко седмици на доброволно изгнание. Тя заяви, че и брат ѝ Айдар, който също като нея беше избран за депутат на парламентарните избори миналия месец, възнамерява да се върне в страната, за да участва в работата на парламента, тъй като се чувства отговорен пред избирателите си.

След разговорите с Бакиев американският министър на отбраната се отправи към базата край международното летище на Бишкек, откъдето се изпращат доставки за Афганистан.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?