Кирил Ананиев отказа да смени синдиците на КТБ

И "Да, България" поиска президентът да разсекрети "Стенограма КТБ"

Кирил Ананиев

Финансовият министър Кирил Ананиев няма намерение да предлага смяната на синдиците на КТБ Ангел Донов и Кристи Маринова.

Това става ясно от негов отговор до "Движение Да България", което в петък за пореден път поиска "пълна ревизия" на дейността на синдиците заради техни "бездействия и ненавременни действия, с които създават рискове от вторично разграбване на активите на фалиралата банка и увреждат интересите на кредиторите ѝ".

Министърът на финансите не може да извършва проверка на дейността на синдиците, защото органът, който осъществява контрол върху дейността им, е Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), посочва в отговора си Ананиев. Двама от петимата членове на управата на фонда се назначават от правителството и БНБ, един - от Асоциацията на банките в България, а другите двама - от управителя на ФГВБ и неговия заместник.

Ананиев уточнява, че промените в закона от 2015 г. наистина дават възможност ФГВБ да освобождава синдиците по предложение на министъра на финансите, когато те не изпълняват задълженията си или с действията си застрашават интересите на кредиторите. Според Ананиев обаче законодателят не бил предвидил ред, по който МФ да следи за изпълнението на въпросните задължения.

Министърът на финансите нямал правомощия да упражнява контрол и върху дейността на ФГВБ.

По-рано в петък "Да, България" акцентира, че през януари синдиците са събрали едва 257 520 лв., което според движението е твърде малко. "Това потвърждава нашите опасения, че синдиците, контролирани от ФГВБ, не предприемат своевременни действия за попълване на масата на несъстоятелността на КТБ", коментира председателят на "Да, България" Христо Иванов.

По думите му незадоволителните резултати карат движението да се съмнява дали ще бъде достигната консервативната прогноза на "Аликс Партнърс” за 15% събираемост на активите на КТБ. "Да, България” не е открила в публикувания отчет на синдиците никакви данни за авоари на КТБ в чужбина.

"Смятаме, че отчетът страда от сериозни непълноти и отново настояваме за проверка на дейността и санкции при констатирани нарушения - както за синдиците, така и по отношение на управителното тяло на ФГВБ", изтъкна Христо Иванов.

"Движение Да България" настоява още президентът Румен Радев да разсекрети стенограмата от заседанието за КТБ, провело се при държавния глава на 29 юни 2014 г., с парламентарно представените политически сили. Според председателя на движението Христо Иванов, това е информация от надделяващ обществен интерес, която би спомогнала за изясняване на обстоятелствата и отговорността на широк кръг лица, свързана с последвалата несъстоятелност на КТБ.

Малко след встъпването си в длъжност президентът Румен Радев отказа публичен достъп до прословутата "Стенограма КТБ“. Това стана на 26 януари в първия му отговор на запитване, внесено по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) от главния редактор на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов, който впоследствие обжалва този отказ в съда.

"Стенограмата КТБ“ от срещата при президента Росен Плевнелиев на 29 юни 2014 г. беше изисквана три пъти по реда на ЗДОИ: от гражданина Стефан Стойков, от бившия председател на БСП Михаил Миков и от "Биволъ". Плевнелиев отказа с аргумент, че тя съдържа елементи на професионална тайна и няма надделяващ обществен интерес.

На 30 януари Румен Радев каза, че още не се запознал със стенограмата и когато направи това, че прецени дали да я разсекрети.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес