Кирил Ананиев се очаква да е новият здравен министър

Лидерите на управляващата коалиция са готови с решението, но не го обявяват

Кирил Ананиев

"Вечният" заместник-министър на финансите Кирил Ананиев се очаква да оглави Министерството на здравеопазването след като д-р Николай Петров бе принуден да си тръгне на шестия месец от заемането на поста. Това съобщиха информирани източници пред Mediapool по повод проведения в понеделник Политически съвет на управляващата коалиция, който е утвърдил номинация на новия здравен министър. Кандидатурата обаче не бе обявена с обяснението, че това щяло да стане при внасянето ѝ от премиера Бойко Борисов в парламента след гласуването на Закона за бюджета за 2018 година на първо четене.

Лидерите на партиите в коалицията - Бойко Борисов и партийният му заместник Цветан Цветанов заедно с Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров са избирали измежду няколко възможни кандидатури, съобщиха от правителствената информационна служба.

Според източници на Mediapool избраникът на управляващите този път не е медик, а финансист - зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев, който в момента оглавява Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и отговаря за управлението на близо 4 млрд. лева от здравни вноски. Ананиев от е зам.-министър на финансите в почти всички правителства от 1998 година насам, а през тази година беше финансов министър в служебното правителство, назначено от президента Румен Радев.

Заради опита и експертните му познания се ползва с подкрепата на всички политически партии. Той беше подкрепен от БСП при съставянето на служебния кабинет, което сега поставя БСП в деликатна ситуация в момент, когато инициира вот на недоверие към кабинета "Борисов 3".

За поста здравен министър бяха спрягани още имената на сегашния зам.-министър Мирослав Ненков и на директора на Александровска болница Костадин Ангелов.

С малки прекъсвания, Ананиев от дълги години е представител на държавата в надзора на НЗОК и е запознат с проблемите на сектора в развитие. От него и финансовото министерство дойде и непопулярното предложение в бюджета на здравната каса за догодина, да бъде наложен мораториум за финансирането на лекарства с нови молекули и нови медицински дейности.

Според Ананиев така увеличението от 400 млн. лева в бюджета на касата няма да бъде "изядено" от нови лекарства и дейности, а ще бъде инвестирано в подобряване на услугите от сегашния пакет.

Постът на здравен министър беше овакантен, след като миналия понеделник Николай Петров подаде оставка заради журналистическо разследване на бТВ, което го уличи, че като директор на ВМА е дал две обществени поръчки на фирма на мъжа, с когото живее дъщеря му. Петров подаде оставка, която Борисов прие, а в ГЕРБ окачествиха постъпката му като "морален акт" на достоен човек. Предстои гласуването на оставката в парламента и избора на нов здравен министър. Миналата седмица управляващите заявиха, че ще търсят за поста човек с мениджърски опит.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?