Кирил Добрев и Румен Петков търсят "лява алтернатива" за управление след ГЕРБ

Кирил Добрев и Румен Петков търсят "лява алтернатива" за управление след ГЕРБ

Кандидатът за председател на БСП Кирил Добрев и лидерът на АБВ Румен Петков се събраха на дискусия за евентуалната лява алтернатива за управление на страната след края на управлението на ГЕРБ. Срещата бе инициирана от АБВ.

По време на дискусията Петков обяви, че това в никакъв случай не е събитие, което представя някакъв политически формат за обединение за предстоящите избори.

Поканени на дискусията са били "всички социално ангажирани политически формации", в това число кандидати за председател на БСП, както и лидерът на гражданското сдружение "Изправи се.БГ" Мая Манолова и председателят на "Движение 21" Татяна Дончева. Последните две не се появиха, а от кандидатите за лидер на социалистите участие взеха само Добрев и Георги Тодоров. Останалите трима претенденти за председателския пост в БСП - Корнелия Нинова, Красимир Янков и Валери Жаблянов не взеха участие.

"С този разговор целим да покажем на обществото, че алтернатива има, че внушенията, че ГЕРБ и Борисов са безалтернативни, са една доста пошла и зле организирана манипулация", каза Петков по време на дискусията, на която имаше и представители на Български тракийски дружества и на Обединен блок на труда.

Той определи предложенията на ГЕРБ за промени в конституцията като "несресани" и заяви, че не засягат генералните въпроси, свързани с бъдещето, защото никой не говори за правомощията на главния прокурор, за конструирането на един Висш съдебен съвет, който да е независим както политически, така и икономически.

"Обществото се нуждае от нов политически тласък. Ако ние не покажем на младите хора, че България има утре и че те имат утре в България, всъщност ние ще участваме в отстраняването на една дълбоко порочна, дълбоко вредна, изтъкана от корупция власт, без да можем да кажем коя е алтернативата днес и за какво се борим утре", каза още Петков.

Добрев, който се определя като основен конкурент на Нинова за председателския пост в БСП, настоя за оставките на правителството и главния прокурор, както и за това съдебната система да работи по други правила.

"Има нещо по-силно от натиска и парите в политиката и това е желанието на цял един народ този човек (бел.ред - Бойко Борисов) да го няма. И ние сме стигнали пиковата точка, когато този народ отказва да бъде управляван повече от този човек по този начин", каза той.

Според него на улицата са излезли млади и добре образовани хора, а не гладните и безработните.

По думите му след изборите алтернативата трябва да бъде лява, но "за да успеем, трябва всички да бъдем заедно". "Силните политици са тези, които градят мостове, а не които ги палят", добави Добрев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?