Кирил Добрев: Симбиозата ГЕРБ-ДПС скоро ще обезсмисли местните избори

ПЕС да вземе отношение по въпроса за честността на изборите у нас

Кирил Добрев представя отчет за местните избори пред Националния съвет на БСП. Сн. БГНЕС

Ръководството на БСП посочва "симбиозата" между ГЕРБ и ДПС при буквалното разпределяне на малките и средните общини скоро ще обезсмисли местните избори. "Входът на БСП за местната власт е през областните градове", е отбелязал зам.-председателят на БСП и председател на предизборния ѝ щаб Кирил Добрев пред Националния съвет на партията, който заседава в неделя.

На пленума беше представен и алтернативен анализ на вътрешната опозиция, който обаче не беше приет. Противниците на Нинова поискаха оставката ѝ още в петък, когато внесоха доклада си в "Позитано 20".

"БСП слага край на негативната тенденция от 1995 г. досега"

Според отчета на Кирил Добрев, за кметовете на Коалиция "БСП за България" са гласували над 650 хиляди български граждани, което е с близо 100 хиляди повече в сравнение с 2015 година. БСП печели изборите на първи тур в 35 общини, явява се на балотаж в 57, от които печели - 24, както и 4-те областни града - Благоевград, Перник, Разград и Русе. В градовете с районно деление левицата се явява на балотаж в 4 варненски, 2 пловдивски и 10 района на столицата, като от тях печели софийските "Изгрев" и "Младост". През 2015-та година БСП е била на балотаж в 3 софийски и 2 варненски района, но няма спечелен нито един, сочи докладът, цитиран от пресцентъра на БСП.

Един от изводите е, че за първи път от 1995 г. се слага край на тенденцията БСП да получава по-ниски резултати на местни избори в сравнение с всеки предходен.

"ГЕРБ и ДПС, в комбинация с икономически субекти, успяват буквално да превземат малките общини с население до 10 хиляди човека. И ако БСП в началото на прехода беше партия, която печелеше именно селата и малките общини, входът днес на БСП в местната власт е през големите общини и областни центрове, където зависимостта на хората е по-малка и те гласуват свободно", е подчертал Кирил Добрев.

 

По думите му симбиозата между ГЕРБ и ДПС при буквалното разпределяне на малките и средни общини, скоро ще обезсмисли местните избори.

"Тук е ролята и мястото на БСП - заедно с хората да спрем този начин на печелене на избори, защото се страхувам, че след 4 години от избори няма да има смисъл. Ако не пресечем тази тенденция, не само ние като партия, но и като общество, се опасявам, че следващият път общините, попаднали чрез схеми между партията на управляващите и ДПС, ще бъдат повече", е подчертал зам.-председателят на БСП.

В своя доклад Добрев е посочил още, че през последните три години се забелязва положителна тенденция - младите хора и желанието им да се идентифицират с левицата. "Тези избори бяха показателни за това - имахме доста кметове под 35 години, а в листите ни се наблюдава сериозно подмладяване. И то реално. Защото младите, новите вече са общински съветници, а не пълнеж в листите", отчел Кирил Добрев и е дал пример с Нови Пазар, Хасково, Дряново и други общини.

ПЕС да каже дали приема за нормални изборите в България

Наложително е Партията на европейските социалисти (ПЕС) да вземе отношение по въпросите с честността на изборния процес в България, настоя Добрев в доклада си.

БСП призовава партиите от политическото си семейство да инициират публична дискусия на европейско ниво по темата с участието на държавните институции като репресивни инструменти и намесата им политическия живот на страната извън техните правомощия.

"Това е един от начините, по който ще можем да дадем сигнал и да направим крачка в посока предотвратяване на тези порочни практики. За пореден път на избори се наблюдава намеса от страна на МВР и други държавни институции в процеса, която е в полза на управляващите. Държавата не предприема необходимите мерки и за прекратяване на корпоративния и контролиран вот, натиска върху българските граждани, особено в малките общини, където основен работодател е общинската администрация", се казва в доклада.

"Приема ли ПЕС за нормални изборните практики в България и с какво може да допринесе те да бъдат преодолени? ",  попита Добрев. Според него БСП трябва да ангажира и целия си юридически и експертен потенциал, с който да подпомогне на депутатите на БСП при изработването на законодателни текстове, които да променят и дори спрат в зародиш практиките, които опорочават изборния процес. 

"Това трябва да стане незабавно преди следващите национални избори", допълни заместник-председателят на левицата.

"650 хиляди са невалидните бюлетини. Колко трябва да станат, за да разберем, че така повече не може да се продължава? Че този начин на гласуване деформира най-много местните изборни резултати", попита присъстващите Кирил Добрев.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?