Кирил Домусчиев: Не ни вдигайте данъците - богат прост няма!

ГЕРБ и едрият бизнес мислят еднакво за приоритетите през новия мандат

Кирил Домусчиев и Владислав Горанов, Снимка: Архив

ГЕРБ смята да се съобрази с едно от основните искания на едрия бизнес у нас – да запази нивото на плоския данък и регресивното облагане. Това стана ясно на среща на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов с представители на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), на която бяха обсъдени част от приоритетите на партията за следващите 4 години. В събитието участваха шефовете на основните работодателски организации, сред които бизнесмените Кирил Домусчиев, Радосвет Радев и Васил Велев.

"Вече над 10 години нашата позиция за плоския данък остава непроменена. При 10% ставка върху доходите остават повече пари за хората и бизнеса. В условията на пандемия това е особено важно", посочи Бойко Борисов.

ГЕРБ е единствената партия сред основните претенденти за новия парламент, която упорито отказва да се ангажира с промени в подоходното облагане на гражданите и да въведе необлагаем минимум. Причината е, че подобна стъпка неизбежно изисква въвеждане на по-висока данъчна ставка за по-богатите.

"Трябва да се запази плоския данък. Ние сме категорично против увеличаване на данъчната тежест, защото това ще увеличи сивия сектор и ще доведе до отлив на специалисти. Богат прост няма. Всеки ще търси вариант как да не плаща", коментира председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Познавайки начина на мислене на по-заможните българи, той прогнозира, че дори ставката на плоския данък за богатите да се вдигне, това няма да увеличи приходите в хазната, защото много хора не смятат да я плащат.

Същата теза преди няколко дни разви и реабилитираният като финансов експерт на ГЕРБ бивш министър Владислав Горанов. Той смята, че въвеждането на необлагаем минимум не е справедливо, защото ще натовари средната класа в кризата.

"Ние сме твърдо "за" запазването на сегашния данъчен модел. Инвестициите в образованието също трябва да продължат. Важно ще бъде през следващите години държавата да подкрепи сериозно иновациите и дигитализацията. Голяма част от приоритетите на АОБР и ГЕРБ съвпадат. Сериозна стъпка напред за държавата и бизнеса ще бъде не само членството в еврозоната, но и в Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие", заяви на свой ред председателят на АИКБ Васил Велев.

"ГЕРБ е антикризисна партия. Справихме се с финансовата криза, миграционната и управляваме добре сегашната - от Covid-19. Вие със сигурност виждате как по време на пандемията голяма част от бизнеса не спря да работи - за разлика от други страни", отбеляза Бойко Борисов. По думите му ГЕРБ е изпълнила ангажиментите си за ежегоден ръст на доходите, двойно увеличение на учителските заплати и мащабни инвестиции в образованието. "Сегашната ни програма също е амбициозна. Но ако запазим стабилността в страната и останем разумни - можем да я изпълним", обобщи Бойко Борисов, който не пропусна да се похвали с любимата му тема за "отличния" кредитен рейтинг на България.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2021