Кирил Домусчиев вече не е член на Обществения съвет на БНР

Спортните журналисти поискаха публично извинение от собственика на "Лудогорец"

Кирил Домусчиев вече не е член на Обществения съвет на БНР

Председателят на КРИБ и собственик на футболен клуб "Лудогорец" Кирил Домусчиев не е член на Обществения съвет на Българското национално радио (БНР) още от февруари месец, съобщи управата на националното радио. Бизнесменът е освободен от консултативния орган по негово искане, стана ясно във вторник.

По-рано през деня протестиращите журналисти в БНР поискаха Кирил Домусчиев да напусне Обществения съвет на радиото. Повод за това стана репликата на Домусчиев към репортера на бТВ Димитър Тасев след мача в петък между "Лудогорец“ и "Локомотив“-София. Тогава бизнесменът нарече журналиста "олигофрен“, след като той го попита защо на мача има празни места. Самият Домусчиев се извини, но това не помогна особено за потушаването на скандала.

"Реакцията ми бе плод на емоция, тъй като употребените думи не присъстват в моя речник. Това беше реакция в следствие на обидния въпрос от страна на репортера. Аз го възприех като опит да се омаловажат усилията ни по организацията на този празник и да се обидят привържениците на отбора“, написа Домусчиев.

"Въпреки вашето извинение, считаме, че с поведението си нарушавате чл.5.4. от Правилника за структурата и дейността на Обществения съвет на БНР, според който "Общественият съвет съдейства за утвърждаването авторитета на БНР като обществена медия. Действията Ви уронват престижа на Общественото радио и са в конфликт с Етичния кодекс на българските медии, определящ подобно поведение като недопустимо“, се казва в писмото на протестиращото, публикувано във Фейсбук.

Асоциацията на европейските журналисти-България вече призова за бойкот на публични личности, които се държат по този начин. Асоциацията на спортните журналисти организира среща в сряда с Домусчиев.

Преди срещата Българската асоциация на спортните журналисти излезе с обща позиция по случая. Те също поискаха извинение от собственика на футболния клуб, въпреки че той вече го даде.

"Българската асоциация на спортните журналисти обявява, че ще води открита война срещу агресията и унижаването на колеги, изпълняващи служебните си задължения. Война с всички "оръжия" на свободното слово и активна гражданска позиция от страна на спортните журналисти", се казва в позицията.

Това е един от малкото случаи, в които някой чува за съществуването на тази асоциация, въпреки че спортните журналисти постоянно страдат от изключително ниската култура на много от българските спортни деятели.

"Асоциацията осъжда крайно възмутителното поведение на собственика на „Лудогорец” Кирил Домусчиев към репортера от бТВ Димитър Тасев. Личната обида към него и генерална обида за гилдията на спортните журналисти не могат да останат без последствия", се казва в позицията.

Асоциацията призова "колегите към трайно критично отношение, силни коментари и изразяване на категорична нетърпимост към погазените ни права и чест".

"Призоваваме отношението към всеки, дръзнал да уронва престижа на професията ни, да бъде безкомпромисно спрямо разбиранията на отделните журналисти, но и гарантираме, че ще се стремим към общи действия на гилдията като такава, без да нарушаваме интересите на нашата аудитория", се казва в позицията, макар че престижът на професията постоянно се уронва и от поведението на част от журналистите.

В сряда главният редактор на отдел "Спорт" в бТВ Крум Савов и бившият президент на Левски Томас Лафчис се обединиха около позицията, че извинението на Кирил Домусичев е било проформа.

"Той е представител на онази част от обществото, които губят реална представа за реалността. Няма рефлекси да се извини адекватно. "Съжалявам, че казах олигофрен, но този си го заслужаваше." – така звучеше извинението му.", заяви Крум Савов.

"Нямаше негово извинение, имаше нещо написано от някой пиар. Не го приемам, докато не се появи и не се извини на това момче публично", каза Томас Лафчис. Той се изненада от реакцията на Домусчиев, който от нормално поведение след зададения въпрос ескалира до агресия и избухване.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?