Кирил Домусчиев влезе в словесен сблъсък с Вальо Златев заради горивата

"Не можем заради интересите на един човек да не защитаваме българския бизнес", каза шефът на КРИБ

Кирил Домусчиев влезе в словесен сблъсък с Вальо Златев заради горивата

Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев влезе в директен сблъсък с генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев заради новия закон за горивата, който предстои да влезе в сила на 28 януари 2019 г.

Нормативният акт, от който се очаква да пребори сивия сектор в горивата, бе приет миналата година с ексклузивното съдействие на депутата - патриот Емил Димитров-Ревизоро, въпреки че срещу него имаше протести на малкия бизнес и обвинения в лобизъм. Законът бе приет също така в нарушение на поне една евродиректива, без задължителната нотификация до Европейската комисия, с куп процедурни нарушения в оглавяваната от Ревизоро парламентарна комисия и с привилегированото участие в работните групи на Българската петролна и газова асоциация (БПГА), оглавявана от Златев. Тогавашният вицепремиер, а понастоящем депутат от "Обединени патриоти" Валери Симеонов директно заяви, че законопроектът е "отвратителен", "лобистки в полза на "Лукойл" и че ще сезира Европейската комисия, която може да стартира наказателна процедура срещу България. Въпреки всичко законът беше приет, но сега наново се надига съпротива срещу него дни преди влизането му в сила.

Всички знаят, че Валентин Златев е моторът на новия закон, заяви пред БНТ шефът на КРИБ Кирил Домусчиев. Коментарът му бе в отговор на решението на БПГА да напусне КРИБ, след като конфедерацията се обяви за отлагане на влизането в сила на закона до юли 2019 г. От петролната асоциация за пореден път се застъпиха за незабавно влизане в сила на нормативния акт. Оттам признаха, че в закона има дефекти, но те спокойно можели да се изгладят и след влизането му в сила.

"Това са пълни глупости. Тези хора заблуждават. Когато един закон влезе в сила ти от първия ден си престъпник. Как ще стане те ще се коригират в движение, а през това време примерно Николай Вълканов да си закара камионите на бензиностанциите на Вальо Златев да зареждат. Всеки знае, че той е моторът на този закон и той има най-голям интерес този закон да влезе в сила. Ние не можем заради интересите на един човек и малка групичка хора около него да не защитаваме интересите на българския бизнес", каза Домусчиев пред БНТ.

Домусчиев твърди, че КРИБ не е против закона, но трябвало да бъдат отстранени текстовете, които ощетяват строителите, минно-геоложкия и метлаургичния сектор.

"Може ли да си представите една мина и огромните камиони и техника, която работи вътре. Как тези камиони и тези машини ще отидат до, примерно, най-близката бензиностанция на "Лукойл", която е на 10 или 15 километра да заредят? Те трябва да отидат до най-близката бензиностанция, която е лицензирана по определения начин и така нататък - сами се сещате, че тези бензиностанции ще са или на "Лукойл", или на още 2-3 големи вериги", добави Домусчиев.

Председателят на КРИБ беше категоричен, че напускането на петролната асоциация няма да има големи последствия.

За отлагане на закона, каквото вече бе предложено от правителството, се обявиха също Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и дребният бизнес. Подобна е и позицията на "Произведено в България".

На страната на Валентин Златев преди ден обаче застана Българската стопанска камара. По думите на председателя ѝ Радосвет Радев отлагането на законопроекта до юли "прилича на отваряне на някакъв контрабанден прозорец - за 5 месеца да могат да се случат едни неща, които законът забранява".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?