Кирил Петков: Атаките срещу мен ме мотивират

Кирил Петков: Атаките срещу мен ме мотивират

Според министъра на икономиката Кирил Петков има координирана атака срещу него от ГЕРБ, "Има такъв народ" и ДПС по темата с канадското му гражданство.

"Нямам канадски паспорт в себе си. Той и сертификатът ми за гражданство са предадени на канадските власти. Когато видя толкова силна съпротива срещу действията ми като министър, значи наистина съм направил нещо, което е на прав път. Неприятно е човек да трябва да се защитава по цял ден, но аз съм още по-мотивиран от тези атаки. Мотивира ме това, че много бих се радвал, ако за нашите деца политиката вече не е мръсна дума. Явно засягаме големи интереси", каза Петков пред Нова тв.

Миналата седмица "Има такъв народ" постави въпроса дали Петков все още е и канадски гражданин, а в понеделник ГЕРБ сезира и Конституционния съд.

"Аз дори не съм подавал документи за това гражданство. То е придобито от мен заради моите родители. Направил съм всички стъпки по административен път, за да се откажа от него", каза той и добави, че е подал заявление за отказ от канадското гражданство през април, но все още няма бележка, че процедурата е завършена.

Петков отново цитира решението на КС от 1995 година, в което пише, че "когато този гражданин желае да участва в упражняването на властта в Република България, достатъчно е да се освободи от чуждото си гражданство и да запази само българското".

"Представете си ,че една държава откаже да ви издаде бележка, че сте освободени от тяхно гражданство. Това означава ли, че нашата Конституция трябва да се подчини на акт на чужда държава за нещо толкова важно. Много юристи казаха, че е абсурдно такъв важен въпрос за страната да бъде функция на някакъв административен акт на трета държава", допълни той.

За КСНС

Петков коментира и това, че в началото на заседанието на КСНС в понеделник всички партии без "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" са поискали той да напусне залата.

"Казусът с гражданството ми започна от "Има такъв народ". После те се координираха с ГЕРБ, а вчера го направиха и с ДПС. Почувствах, че съм си свършил работата добре, щом тези партии се координираха толкова бързо. Вчера беше показателно, когато се проведе гласуване дали да участвам в КСНС. Аз не съм постоянен член на този съвет и трябва да се гласува дали да бъда приет. Имах важен доклад свързан с националната сигурност и членовете трябваше да гласуват дали да бъда допуснат до заседанието. Гласовете против бяха от – ГЕРБ, "Има такъв народ", ДПС и БСП. "За" бяха от "Демократична България", формацията на Мая Манолова, президентът и всички останали членове на КСНС", разказа икономическият министър.

"На базата на всички кризи пред които е изправена страната, г-н Карадайъ сметна за редно първият му въпрос да е кога съм се отказал от канадското си гражданство. Този човек стана и си тръгна, защото отговорът не бе даден. Президентът му обясни, че сме се събрали по други теми. Той не поиска да чуе нито един от докладите за бежанската криза, рисковете за бюджета и тези за пенсионната реформа", добави Петков.

"ГЕРБ и ИТН продължиха да говорят, че не са съгласни с актуализацията на бюджета по никакъв начин. Стоях и не можех да повярвам, че това са хората, които са национално отговорни за всички наши бъдещи решения като държава. Недоумявах, когато Тошко Йорданов каза, че Covid-19 пенсиите не го интересуват, а само бежанската криза", обясни министърът.

Петков посочи, че иска да поздрави Радев, защото "вчера той беше отговорният политик във връзка с големите теми". "Той не позволи Националният съвет да се превърне в дебат за гражданството ми. От негова гледна точка се видя една принципна позиция", каза още Петков.

За актуализацията на бюджета

"Много се страхувам, но не за правителството, страхувам се за хората, които ще очакват подкрепата. Имаме средства, но трябва да бъдат изхарчени. Парламентът трябва да каже – да може да ги изхарчите. Нека направят своите корекции, нека дебатират, но е важно да не вземе да се случи така, че следващата седмица не формират комисии и няма дебат по бюджета. Ще се окаже, че едно следващо служебно правителство трябва да управлява кризи без нито един лев", каза Петков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?