Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Кирил Петков е готов да остане и в редовния кабинет, ако има свобода за действие (видео)

Ще работи за изчистването на бранда България от корупция

20 коментара
Кирил Петков е готов да остане и в редовния кабинет, ако има свобода за действие (видео)

Министърът на икономиката Кирил Петков е готов да остане и в редовния кабинет, но ако има свобода за действие, защото не може да работи със зависимости. Това каза той в разговор с гражданите по Фейсбук на страницата на правителството в новата рубрика "Властта говори! Открито".

Към министъра бяха отправени над 120 въпроса. Той отговори на част от тях в рамките на час, а на другите ще отвърне в лично съобщение. Имаше коментари както за неговата работа, така и за тази на кабинета.

Прекратяване на проекта за нов правителствен център в "София Тех парк"

Първият въпрос, на който отговори Кирил Петков, беше за новия правителствен център в "София Тех парк". Той разказа за схемата, по която е планирано строителство на"небостъргача" от 90 000 кв. м за 190 млн. лева от правителството на Бойко Борисов.

"Не мога да открия смислена причина защо този комплекс трябва да бъде издигнат. Да се похарчат 190 млн. лв. за небостъргач ми се струва безумна идея. Виждал съм такова нещо в Дубай. Ние обаче нямаме нефтени находища, за да се чудим къде да си вложим парите", заяви Петков.

Икономическият министър нарече странен начина на възлагане на изграждането на сградата. Възложител на обекта е "любимата" по думите му Държавна консолидационна компания (ДКК). С вътрешно възлагане тя дава 100% аванс за "небостъргача" на държавната компания "Монтажи". Двете фирми са под шапката на Министерството на икономиката. От своя страна "Монтажи" дава 50% от получения аванс на трета - частна, фирма, чието име Кирил Петков не спомена.

Той отбеляза, че избраният строител проектира, строи и надзирава обекта – три в едно. Определи това като "безумно", защото на практика строителят ще контролира сам себе си.

Министърът на икономиката смята, че има нарушения по случая и затова подготвя сигнал до прокуратурата, който предстои да внесе.

Големият въпрос обаче е каква част от авансово дадените парите ще могат да се върнат. Министърът на икономиката се надява да може да се върнат всички средства, но предполага, че фирмата ще иска плащане за проектирането. Така че сега целта е щетите да бъдат минимални, каза Петков.

"И процесът е безумен, и идеята да го има този небостъргач. И законът е нарушен. Ще изпратим сигнала за този проект в прокуратурата. Бъдещето на този проект е, надявам се, моментално да бъде прекратен", заяви Петков.

Закриване на Държавната петролна компания

Mediapool попита какво би направил със създадената в края на мандата на ГЕРБ Държавна петролна компания(ДПК). Идеята беше тя да поеме част от работата на Държавния резерв по отношение на горивата, да осигури конкуренция за данъчни складове, при които монополист е "Лукойл"и да направи верига от държавни бензиностанции, които да продават евтини горива. За създаването ѝ бяха отпуснати 50 млн. лв.в Бюджет 2021.

"Бих я затворил, плюс бих направил цялостна ревизия на дейността на държавния резерв", каза Кирил Петков. Той не вижда смисъл защо трябва да съществува. Обясни, че би направил така, че Държавният резерв да прави по-често търгове за горива, в които да участват повече компании, а не само две - три, както е сега.

Държавата да продаде акциите си в ПИБ

Държавата трябва да продаде акциите си в Първа инвестиционна банка (ПИБ) веднага, след като за тях може да получи толкова или повече от платеното за тях, отговори Кирил Петков на въпрос за скъпата покупка на Българската банка за развитие (ББР).

Миналото лято държавата купи близо 19% от акциите на ПИБ за 140 млн. лв., за да може страната ни да покрие критериите за влизане в т.нар. чакалня на еврозоната - ERM II. Причината за тази операция беше установеният капиталов недостиг в ПИБ при проверка на Европейската централна банка през 2019 г.

Министърът на икономиката смята, че държавата трябва да има представител в борда на директорите в ПИБ, докато не успее да продаде акциите си поне на цената, която е дала за тях.

Теренът за новия завод за електромобили е на братя Домусчиеви

Министърът на икономиката отговори на въпрос и за новия завод за електромобили край Ловеч, който обеща за изгради германската компания Next.E.GO.

При обявяването на инвестицията стана ясно, че неин партньор у нас са братята Кирил и Георги Домусчиеви. Министърът на икономиката потвърди, че заводът ще се строи край Ловеч на терен, който е тяхна собственост.

"Теренът, на който ще бъде построен заводът, е собственост на братя Домусчиеви.Германските инвеститори обиколиха всичките си доставчици и разгледаха всички възможни терени. Възможността за добре обучена работна ръка беше ключова. В Пловдив много им беше харесало като локация, но се страхуваха за работната ръка.

Сами се договориха за този терен. Това си е немска инвестиция с мажоритарен дял - немци. Не трябва да се месим на частния сектор какво решава и какво прави. Кой им е партньорът е техен избор - те знаят най-добре кого да изберат. Аз исках само да сме сигурни, че ще отворим завод за електромобили", обясни Кирил Петков.

Той посочи, че германската компания планира да наеме 1000 обучени работника.

Санкциите по закона "Магнитски" подобриха имиджа на България

Санкциите по закона "Магнитски", които бяха наложени на трима български граждани и десетки свързани с тях лица и фирми, се отразиха на имиджа на България пред международните инвеститори положително, смята Кирил Петков.

"Трябваше едва ли не да го чуем отвън, защото по някакъв начин през годините сме изпуснали ситуацията да бъде извън контрол", каза Петков.

Той подкрепи действията на министрите на вътрешните работи Бойко Рашков и на правосъдието Янаки Стоилов за отстраняване на главния прокурор.

"Абсурдно е с всички тези неща, които изкарахме наяве, Прокуратурата само да стои и да гледа. За мен това не е нормално", заяви Кирил Петков. Според него има "огромен проблем" с работата на прокуратурата.

"Съдебната система трябва да заработи по начин, по който този тип проблеми - хора, като обявените по "Магнитски" да не бъдат обявявани отвън, а отвътре", каза икономическият министър.

По думите му много инвеститори от Европа и САЩ са изразили мнение, че "това, че се случи "Магнитски" може би е точката на преобръщане на този модел".

"Ние знаехме, че вие имате огромна корупция - това не беше тайна за нас. Просто не знаехме дали по някакъв начин ще можете да тръгнете в друга посока. Това, че имаше санкции по този закон и правителството ви предприе тези стъпки точно в другата посока, за нас е най-положителното нещо като фирми и показва някаква нова посока за България" казали инвеститорите на Петков.

Той допълни, че икономическите показатели за България са перфектни, но докато се шири такава голяма корупция, фирмите не смеят да "влязат" в страната.

"Така че пак България и корупция през "Магнитски" се свързаха в главите на хората по света, но това не беше ново свързване. Може би това беше началото на края на този модел, от който всички се страхуваха да инвестират в България", каза в заключение Кирил Петков.

Политика за развитие

Кирил Петков защити и актуализацията на бюджета и предложението за вдигане на пенсиите на финансовия министър Асен Василев.

"Не можех да повярвам, че такъв голям процент пенсионери е под линията на бедността - 42%. Не можем да говорим, че сме европейска държава с такива нива. Балансираният бюджет според мен ще стане с растеж, а не с рязане на социални разходи. Надявам се изготвеният проект за актуализация на държавния бюджет да бъде подкрепен", каза Кирил Петков.

Той заяви, че изповядва десни разбирания, но е недопустимо да има толкова много бедни възрастни хора.

Според икономическия министър със 7 милиона население България не може да разчита да продава евтина работна ръка. "На това разчитат държави с огромно население. Ние трябва да работим с умна работна ръка, високо платена", смята Кирил Петков.

Според него за стимулиране на инвестициите винаги трябва да се следи голямата картина, защото хоризонтът при тях е дълъг.

"Първото, което трябва да се отчете, е къде са ни клиентите. Второто - къде са ни доставчиците. Не е достатъчно държавата да сочи с пръст и да казва ето тук ще развиваме инвестиции", коментира Петков.

В Националния план за възстановяване и устойчивост е заложен специален механизъм за обвързване на развитието на индустриални паркове с реалния интерес. Всеки инвеститор клас А ще може да избира място, в което да инвестира и държавата ще развива индустриална зона около неговата локация с посредничеството на Европейската инвестиционна банка, каза Кирил Петков. Той уточни, че ЕИБ е вкарана в проекта като гарант срещу корупцията.

Кирил Петков изрази становище, че планираната нова държавна агенция за инвестиции под шапката на Министерския съвет трябва да бъде към икономическото министерство заедно с МОН към нея да се създаде борд от световни реномирани учени, които да гарантират дългосрочно планиране.

Свобода на действие, за да остане във властта

На финала на разговора Кирил Петков коментира при какви условия би останал във властта.

"С удоволствие и радост бих продължил да помагам на България по най-ефикасния начин. Но единственият начин това да стане факт е да имам свобода на действие... Ако политическите партии са готови да ни дадат тази свобода, ние бихме продължили да действаме. Но ако политическите интереси и контрол надделее, тогава няма смисъл да продължим в следващия етап. Не мога да работя със зависимости", каза Кирил Петков.

Той посочи, че при президента Румен Радев е имал тази свобода на действие и той никога не му се е бъркал. Нито веднъж за 9-те седмици досега не му бил казал: "Кире, направи това, или недей да правиш това". Очертал единствено общите цели – нулева корупция, спиране на кражбите, подпомагане на пенсионерите и отвореност към бизнеса. "Ако стоите в тези рамки, аз няма да ви се меся въобще", казал държавният глава по думите на Кирил Петков.

"Тази свобода на действие даде шанса на служебното правителство да спринтира и да действа без да се съобразява с политическата конюнктура и изборите. Това беше един лукс", каза в заключение министърът на икономиката, който се радва на високо обществено одобрение.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

20 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. анита хегерланд
  #20

  В никакъв случай Кирил Петков не бива да остава министър на икономиката. Той е изучавал свободния пазар, либералните стратегии за увеличаване на капитала чрез различни трикове, които тук на Балканите не работят. Ние вървим по пътя на създаване на бизнес и пачалба по съвсем различна методология. Тук няма пазар за свежи пари, които са горивото на бизнеса. Депозитите на българите са 3/4 от размера на българската икономика. Докато в САЩ, където е учило лицето, активирането на пазара чрез ударно харчене

 2. SILENCE
  #19
  Отговор на коментар #15

  Сърдиш се, че не са ти казали и с колко работници ще разполагат СЛЕД построяването на завода?

 3. SILENCE
  #18
  Отговор на коментар #16

  Има и други, ама нещо не се класираха, за да украсят парламента ... Да не споменавам възраждането, че още не мога да се съвзема от ску.доумната неадекватност на водача им в предизборното интервю про Кулезич ...

 4. mediaman
  #17

  Интересен анонс - предизвикателство! Отговорът му е своеобразен тест - доколко ИТН са зависими от Мафията. Ако не видите К.Петков в състава на МС значи отговорът е- Много са зависими.

 5. Антон
  #16

  Бе, кат' поглеждам от тук от там из Нета, 'що ми се струва, че герберите ще дойдат най-простите, май?....

 6. BG900
  #15

  Хубаво, ще наеме 1000 квалифицирани работници. Защото, не се започне от сега да се обучават тези работници, защото в момента еднва ли има стотина такива в момента!!! Така че, тази инвестиция е мъртва още в зародиш, както всички други в България!!!

 7. Н
  #14
  Отговор на коментар #9

  Чорапът е подлог.

 8. анита хегерланд
  #13

  Г-н Петков наскоро е кацнал от Марс и все още е в шок?! Колко ще ни струва свободата, за която претендира?!

 9. Н
  #12
  Отговор на коментар #4

  Не може без проблеми с тия стари батаци и очакванията на нароилите се търеи да се прилепят към нови възможности.Вероятно е министър Петков да има на разположение ИИ с топ рейтинг макроикономика и пречкането на микробоклуците му хабят времето и нервите.Абе направо да се промени регламента за работа на МС - какво да правят,какво са направили /отчети/ и срок за изпълнение...Ето това би било нещо по-така.А то -едни думи и думи...Между другото в Люцернер цайтунг има интересна статия относно говоренето...

 10. Европа е с Украйна
  #11

  ИТН не дават свобода. Те нямат свобода.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.