Кирил Петков готви сертификат за "чисти от корупция" общини

Целта е да се привлекат чужди инвеститори

Сн. БГНЕС

Своеобразен сертификат за "чисти от корупция" общини лансира в сряда икономическият министър Кирил Петков като стимул за отприщване на чуждите инвестиции в България. Идеята ще се реализира в партньорство с международната организация "Трансперънси Интернешънъл", а сертификатът ще се казва "община без корупция". Замисълът е чуждите инвеститори в България да имат допълнителна гаранция от международната организация, че инвестициите им няма да затъват в корупционни практики и да имат международен арбитър, който също могат да алармират при извиване на ръцете.

"Заедно с нашите партньори "Трансперънси Интернешънъл", които са световни лидери по темата антикорупция, ще създадем механизъм, в който всяка една община, която желае на доброволен принцип ще може да се сертифицира с най-добрите практики, които да намаляват корупцията. Още по-важно е, че в тези общини партньор като "Трансперънси Интернешънъл" ще бъде гарант, че, ако има някакви проблеми за инвеститорите, те ще имат допълнителна контактна точка, към която да се обърнат и към която да се оплачат", посочи Петков.

По думите му това би гарантирало две неща - самите административни процеси на местната власт ще станат по-добри и самите инвеститори ще имат доверие, че е безопасно да инвестират в тях.

"Ако махнем корупционния риск от България, инвестициите ще бъдат огромни. Имаме ниските данъци, близко сме до най-големия пазар в света. Всичко друго работи за нас освен корупцията. Ако говорим за икономическо развитие, това е тема номер едно", каза Кирил Петков.

Брандът "България" и брандът "корупция"

"За съжаление успели сме да направим през последните години брандът "корупция" и брандът "България" да вървят заедно. С такава мярка искаме да дадем възможност на най-чистите общини да се сертифицират, да имат възможност да привличат инвеститори с идеята, че са община без корупция", каза още министърът.

От думите му стана ясно, че този процес ще отнеме време. Като първа стъпка ще се започне с промяна на антикорупционната стратегия на правителството, а до две седмици се очаква и решение на МС, с което да се даде старт на процеса по реализацията на идеята.

"Слоганът "община, чиста от корупция" звучи добре. Механизмът е тестван, работещ. Имаше много общини, които се интересуваха от въвеждането на тези добри практики - за управление на корупционен риск, за управление на сигнали, така че, според нас, това би спомогнало за модернизация на общините", коментира и Калин Славов, изп.-директор на "Трансперънси Интернешънъл" България.

"Имаше един елемент, който силно ни липсва, а именно оценяването на позитивните усилия на общините, които искат да приложат добри управленски практики, стандарти за управление на корупционния риск, стандарти за управление на сигнали за нередности, включително и на сигнали за корупция", обясни още той.

От думите му стана ясно, че дадена община е оценявана по скала от 1 до 5 и че процесът по сертификация отнема време, като за целта трябва да се покрият изисквания.

Корупцията ще се бори през конкуренция

От думите на министър Кирил Петков стана ясно, че първите три общини, които са проявили интерес да бъдат сертифицирани са Видин, Русе и Бургас.

Министърът добави, че след като се появяват първите общини със сертификат, че са "чисти от корупция", редица други на чисто конкурентен принцип ще изявят желание да се сертифицират и да привличат инвестиции. Така Петков заключи, че корупцията ще се бори през конкуренция.

"Дори начинът на плащане за такава сертификация трябва да бъде измислен по най-умния начин, за да няма конфликт на интереси. Не може една община да си плаща за сертификация и този, на който плаща, да я сертифицира", каза още министърът.

Фокус върху актуализацията на бюджета

Наред с това за пореден път министър Петков изрази страхове от това да не се състои актуализацията на бюджета и заяви, че ако това стане, би било провал на Народното събрание.

"Когато имаме наличие на 2 млрд. лв. допълнителни средства и единственото, което се изисква, е оторизация за тяхното харчене, ние да посрещаме явно идващата огромна криза без средства - нито за лекарите, нито бизнеса, нито за пенсионерите, това би било пълен провал за мен на Народното събрание. Ако това се случи, бих казал - тези хора не си свършиха въобще работата", коментира той.

Министърът акцентира, че заложените 430 млн. лв. допълнително за бизнека са жизненоважни за компаниите.

Петков: Няма да се занимавам с партийно дело докато съм служебен министър

На въпрос дали готви създаването на политически проект, той каза, че докато е служебен министър, с партийно дело няма да се занимава и увери, че не е поемал такъв ангажимент.

"Ние осъзнаваме, че най-вероятно ни остават две седмици. Искам да направим точно такива програми в следващите две седмици. Да покажем, че има визия как това нещо да се променя и да не си прекарваме времето в злободневни теми", каза той и обеща, че в момента, когато не е на поста, ще даде отговор на тези въпроси, а в момента приоритет за него са реализирането на истински проекти и задачи.

Петков подчерта, че би продължил да бъде служебен министър, ако бъде поканен и това е най-доброто и увери, че ще продължи да е част от промяната.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес