Кирил Петков не е говорил с Радев за участие в новия служебен кабинет

Министрите на икономиката и финансите посетиха комплекса "Марица Изток"

Кирил Петков

Министърът на икономиката Кирил Петков заяви в понеделник, че все още не е провел разговор с президента Румен Радев по повод евентуалното му участие в новото служебно правителство и не знае дали ще бъде част от него. Петков отказа да коментира и дали ще обяви участие в нов политически проект, след като си спечели огромна популярност като икономически министър заради разкритията за злоупотреби на ГЕРБ в Българската банка за развитие, Държавната консолидационна компания и др.

В понеделник министър Кирил Петков и колегата му Асен Василев бяха на посещение в Раднево и Стара Загора. Те взеха участие в среща с представители на синдикатите в "Мини Марица - изток" и ТЕЦ "Марица Изток 2". Двамата се включиха и в подписката за запазване на въглищния комплекс и работните места, която вече събра подкрепата на над 100 хиляди души. Министър Петков отрече срещата да е предизборна и посочи, че е обещал на синдикатите да дойде на място.

"За нас хората са много важни, говорим за над 10 000 работещи, засегнати са 20 000 с техните семейства. Не може да правим планове само на база стратегии, трябва да имаме обратната връзка, да дискутираме с тях и затова сме тук. Това не става от София, става от Раднево", каза министърът на икономиката.

Според него една от приоритетните индустриални зони, които трябва да се създадат в бъдеще, трябва да бъде именно в района на Раднево и Стара Загора. Това е и план Б за развитието на региона, ако се стигне до затваряне на въглищните централи. Освен индустриална зона идеята е да се създаде и логистичен център.

"Докато сме служебни министри, ще си вършим работата като такива. Това ни е и днешният фокус, дошли сме тук да говорим с хората, да чуем техните мнения и да го обединим с нашите стратегии за плана за възстановяване, в който един от приоритетите са индустриалните зони", каза Кирил Петков.

Министърът на финансите Асен Василев допълни, че освен от плана за възстановяване трябва да се планират и средствата от Фонда за справедлив преход, които са 1.3 млрд. лв. и са специално за въглищните региони. "Работата по това още не е започнала и затова е важно да чуем какви идеи имат хората, за да започнат да се планират", каза Василев.

Като бивш служебен енергиен министър Асен Василев изтъкна, че познава добре работата и проблемите в комплекса "Марица изток", който произвежда 40% от електроенергията на България и категорично застава зад запазване на енергийната независимост на страната ни. По думите му е необходимо бързо намиране на работещо решение за план А - запазване на ""Марица изток", защото Европа е имала тежко лято с високи цени на електроенергията, цената на емисиите от електроцентралите е нараснала с 55% и ако достигнат до 100 евро, е възможен икономически срив.

По думите на Асен Василев сред обсъжданите досега проекти са иновативни технологии за изгаряне на въглища, залесяване с бързо растяща дървесина, изграждане на екоматерии и соларна инсталация. Служебният министър на финансите призова синдикатите да не вярват на "продавачите на надежда", които им предлагат инсталации на водород, защото това е изключително скъпо производство и цената на електроенергията ще нарасне много.

Кирил Петков припомни, че има тригодишен период, в който финансирането е осигурено. Той подчерта, че сега в индустриалната зона на Пловдив не достига работна ръка, а във фирмата, в която работи кума му, собственост на американска компания, най-ниската заплата е 2500 лева, а средната - 4500 лева. Той предложи край Раднево да се изгради логистичен център за стоки и услуги, които са за пазарите в Европа. Министърът на икономиката препоръча общината да кандидатства пред "Трансперънси интернешънъл" за сертификат "Община без корупция", за да бъде по-привлекателна за инвеститорите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?