Кирил Петков призова Гешев сам да си тръгне, за да реши проблема

снимка БГНЕС

"Надявам се главният прокурор сам да си даде оставката, за да отпадне проблемът от само себе си. Добре е човек да знае кога промяната е дошла". Така съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обобщи първия кръг от разговорите за съдебната реформа между потенциалните коалиционни партньори от ПП, БСП, ИТН и ДБ.

Петков изрази надежда, че главният прокурор Иван Гешев гледа на живо разговорите между партиите, които демонстрираха почти пълно единодушие по редица ключови въпроси на съдебната власт.

Панелът за правосъдието бе воден от Кирил Петков, който беше единственият, който не е юрист. Той обясни, че неговата цел е да обясни на хората колко важна е съдебната реформа. Четирите партии са близо до постигане на пълно съгласие, че първите задачи са закриването на спецправосъдието, въвеждане на съдебен контрол върху отказите на прокурор да започне наказателно преследване за извършено престъпление, реформа на антикорупционната комисия, Висшия съдебен съвет, въвеждане на частния фалит и реформа на регулаторите.

"Много сме обединени. Много съм обнадежден. Думичката корупция е бранд, който е свързан с България. Искам накрая да ни изучават като пример за бързо справяне с този бич", каза Петков. И добави, че ако България свали корупцията до нивото ѝ в Словения, БВП на нашата страна ще се повиши с 50%.

"Затова правим коалиция за 4 години, за да може всички инвеститори в корупция да знаят, че за много дълго време няма да могат да се ползват от този процес", каза Петков.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" призова БСП, ИТН и ДБ да обяснят на своите хора в парламента колко важно е да се борят с корупцията и лобизма.

"Ние вече обяснихме на нашите 67 представители в парламента, че залитане към корупция би било предателство към нашата обща идея. Няма ваши, наши, трети, пети - всички ще сме под един аршин", отбеляза Петков. Той поиска депутатите да не допускат да бъдат обграждани от лобисти в парламентарния бюфет.

Водещите правни експерти на "Продължаваме промяна" са адвокатите Лена Бориславова, която е завършила в "Харвард", както и Никола Минчев.

Идеите за промени

Дискусията започна с изложение от Надежда Йорданова и Атанас Славов от "Демократична България". Коалицията се обяви за реформи на ВСС, прокуратурата, регулаторните органи, за да не продължават да бъдат бухалка на властта, както реформата на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). ДБ настоява за приемане на препоръките на Венецианската комисия към Съвета на Европа и Европейската комисия.

ДБ представи подробен план за конституционна реформа, свързана с поста на главния прокурор. Предложението е той да се освобождава от парламента с гласовете на 3/5 от депутатите (144 гласа) по предложение на министъра на правосъдието, а накрая указът за освобождаването да се издава от президента.

ДБ иска да се приеме българско законодателство "Магнитски" и индивидуалната конституционна жалба. След това от "Има такъв народ" обявиха, че огромна част от тези цели са и техни.

"Ако е невъзможно да има пряк избор на главния прокурор, както е в нашата програма, трябва да се направят възможните промени", каза Радостин Василев (ИТН). Партията иска да се криминализира нагласяването на обществените поръчки и да се въведе принципа на мълчаливото съгласие от администрацията. "Мисля, че нещата ще се получат", допълни Ива Митева (ИТН).

Филип Попов (БСП) призова преговарящите да се концентрират върху мерките, които могат бързо да се приемат, а не да се затъва в дългосрочни цели. Партията настоява за бързи промени в съдебния закон, за да се елиминират най-големите правомощия на главния прокурор. БСП има сходни идеи с тези на ИТН и ДБ, но предпочита да не говори за конституционни промени заради липсващото парламентарно мнозинство за тях.

Четирите партии имат общо 134 гласа в 47-то Народно събрание.

БСП си представя Министерството на правосъдието да стане център на необходимите реформи в системата на съдебната власт. Левицата иска да се въведе възможност държавата да завежда искове срещу служители, чиито действия са довели до нейното осъждане.

"Трябва да се съсредоточим върху неща, които могат да се случат в първите 100 дни. Гешев не го коментирам, това е целта на всички. Въпросът е как ще го направим (отстраняването на Гешев). Трябва да сме реалисти, а не да търсим в този парламент конституционно мнозинство", каза Попов.

Крум Зарков настоя парламентът да направи така, че правата на българите по Европейската конвенция за правата на човека да са защитими пред българския съд, а гражданите да ходят да се съдят пред Страсбург

Лена Бориславова от ПП заключи, че всичко казано напълно съвпада с визия на "Продължаваме промяната". Коалицията ще инициира дебат за отпадане на фигурата на главния прокурор или тя да бъде сведена до администратор с организационни функции.

По-рано през деня партньорите потърсиха обща визия в секторите "енергетиката" и "икономика".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?