Кирил Петков: Пука ни. Оставаме да работим за промяната

Кирил Петков: Пука ни. Оставаме да работим за промяната

"Аз съм много доволен, че показахме на българския народ, че хора с воля на управленски постове могат да защитят техните интереси, за сметка на големи магнати, които са свикнали да живеят от държавния бюджет", заяви министърът на икономиката Кирил Петков пред БНР в неделя.

Той изрази готовност да подпомогне новия министър на икономиката, за да предаде натрупания от него опит. Номинирана за поста в сформирания от "Има такъв народ", чието гласуване в парламента предстои идната седмица, е Десислава Димитрова – предприемач с интереси към кръговата икономика и председател на Зелен съвет в Българската търговско-промишлена палата.

"Бих дал толкова време, колкото ѝ трябва, за всякакъв вид съвети, обяснения и информация – тази инерция да продължи със същата скорост. Голямата ни надежда е да няма стъпка назад, а да се продължи със същата скорост напред", заяви Петков.

Запитан смята ли да продължи кариерата си като политик, Петков посочи, че "оттук нататък, под една или друга форма ще следим нещата как се случват, за разлика от преди, когато просто протестирахме"

"Събрахме знание и това знание ще го използваме под една или друга форма, за да бъдем гарант по някакъв начин", каза още служебният икономически министър, който бе сред лицата на миналогодишните антиправителствени протести.

Оставаме изцяло в политическия живот на страната с една-единствена цел – България има много по-голям потенциал, подчерта Кирил Петков.

С някои от министрите се чувстваме вече като част от един екип, отбеляза той.

"Да, пука ни за България. Не, няма да изчезнем сега по бизнесите си. Ще си ги управляваме, но всеки от нас в момента има доста голяма енергия да бъде част от продължителната промяна на България. Със сигурност ще бъдем активни", обяви Петков.

Той определи финансовия министър Асен Василев като "човекът, който направи най-добрия бюджет на страната в новата ни история".

Кирил Петков отново повтори мнението си, че в Министерството на икономиката в момента има много "несвойствени дейности с потенциал за кражби", но ведомството трябва да се превърне в двигател на икономическото развитие.

"Ако съм една от онези частни фирми, които са свикнали да получават милиони, без да се труди, сигурно изглежда като хаос, наистина", отговори той на критиките на ГЕРБ за царящия хаос при работата на служебното правителство.

Министърът продължи да критикува Държавната консолидационна компания (ДКК), чието преструктуриране слежубният кабинет започна преди дни.

"Поне аз за 9 седмици не можах да намеря истинска причина за нейното съществуване. (…) За мен това е огромна черна дупка откъм контрол и прозрачност. Даже нямаше уебсайт тази компания допреди да стана министър", посочи той.

"Когато толкова грешни решения са били вземани в последните месеци и години от същия този борд (министър Петков прави уточнение, че трима от членовете са избрани тази година – бел. ред.), реално да оставим просто един свободни пари, те да могат да правят каквото си искат, а едновременно с това, понеже няма още актуализация на бюджета, за нас беше абсурдно", заяви още Петков.

Наливането на бюджетни пари в ДКК за ремонта на язовирите той определи като даване на празен чек, без конкуренция.

"Това за мен е много бърз и ефективен начин да изчезнат едни пари, които са на данъкоплатеца", посочи Петков и отново очерта равносметката от налетите 580 милиона лева в ДКК за язовирите - едва 10 завършени ремонта и то не на най-опасните водоеми. А от завършените само пет са пълни.

33 от 400 язовира са най-опасните, но от тях нито един не попада в топ 10, които са избрани, а 11 от тези 33 даже не са дадени за проектиране, поясни Кирил Петков.

"И всичко това се е случвало на цени, които нямат нищо общо с пазарните", допълни той.

По думите му предаването на събраните материали за нарушения на прокуратурата е "даваме този доклад в една пощенска кутия".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?