Кирил Петков уволни шефа на ДКК и отне достъпа му до сградата

Избраните от ГЕРБ шефове във ВМЗ Сопот ще бъдат освободени

Министърът на икономиката Кирил Петков

След като изпълнителният директор на Държавната консолидационна компания (ДКК) Ясен Спасов не пожела да подаде оставка, министърът на икономиката Кирил Петков е издал протоколи за неговото освобождаване и е отнел достъпа му до сградата на ДКК. Това съобщиха от държавната компания, която от четвъртък вече изпраща прессъобщения до медиите.

В него е посочено, че освобождаването на Ясен Спасов може да бъде валидно след датата на вписването му в Търговския регистър, като се очаква той да обжалва решението на Кирил Петков в съда.

След уволнението на Ясен Спасов, директорският борд на ДКК е взел решение в петък, че ще освободи четиримата членове от Съвета на директорите на ВМЗ Сопот, които бяха назначени в последните дни от правителството на Бойко Борисов. Мотивът им за освобождаването е "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения", се казва в съобщението на ДКК. Решението идва ден след като министърът на икономиката Кирил Петков поиска те да си подадат оставките, но не го направиха.

Четиримата членове от директорския брод на ВМЗ Сопот, които ще бъдат освободени, са свързаният с "Мултигруп" Иван Карабатаков, туроператорът Кристина Стоянова, синдикът Тихомир Иванов и адвокатът Георги Вълчанов. И четиримата нямат нищо общо с оръжейния бранш.

Мястото в борда на ВЗМ Сопот запазва единствено изпълнителният директор на дружеството Иван Гецов.

Карето, назначено от ГЕРБ, ще напусне ВМЗ Сопот, след като бъдат избрани техни заместници, става ясно от съобщението на ДКК. За целта държавната компания открива съответната процедура за един независим и трима държавни представители в борда на ДКК. Това означава, че четиримата освободени ще продължат да са в борда поне още около месец.

ДКК: Кирил Петков не е оказвал политически натиск за смяната

В съобщението си ръководството на ДКК посочва, че икономическият министър Кирил Петков не е оказвал политически натиск за смяната на четиримата членове на директорския борд на ВМЗ Сопот.

Проверка, назначена от ДКК и по препоръка на принципала - министъра на икономиката, е установила, че членове на ръководството на ВМЗ системно не изпълняват служебните си задължения.

"Липсва доверие, колегиалност и единомислие в работата на ръководния екип. Има напрежение сред работещите във ВМЗ, което е довело до забавяне, възпрепятстване и затрудняване на дейността на предприятието", казва Рая Каназирева, изпълнителен директор на ДКК от 16 август 2021 г.

С писмо от 18 август ръководството на ДКК е запознало министър Петков в подробности с казуса във ВМЗ и е поискало неговата подкрепа за разрешаването му.

"Ръководството на ДКК е уверено, че със съвместни усилия и в резултат на предприетите вече мерки ще бъде постигнато благоприятно развитие според насоките на принципала", се казва още в позицията на държавната компания.

Тихомир Иванов: От вас научавам, че ми искат оставката

"От вас научавам, че ми искат оставката. На почивка съм и не знам нищо", каза Тихомир Иванов, единият от освободените членове на директорския борд на ВМЗ Сопот, пред Mediapool.

Иванов, който е бил председател на борда на директорите на "Летище София", призна, че е имало напрежение между новите шефове и изпълнителния директор на предприятието Иван Гецов. Той е отказал да им предостави информация по рамкови договори на ВМЗ Сопот, просрочени вземания от контрагенти, погасителния план по заема към ДКК и какви средства има по сметките.

Тихомир Иванов отхвърли обвиненията на синдикатите, че новото ръководство е спряло доставки и договори и заяви, че работниците получават заплати редовно.

Заместник-председателят на директорския борд адвокат Георги Вълчанов отказа коментар пред Mediapool.

Останалите двама - Иван Карабатаков и Кристина Стоянова, не бяха открити.

Любопитен факт е, че Кристина Стоянова е съпруга на настоящия главен секретар на Министерство на земеделието Георги Спасов. Той бе назначен на този пост по времето на втория мандат на ГЕРБ, когато министър на земеделието бе Десислава Танева. Освободен бе по време на първия мандат на настоящия министър Христо Бозуков по време на кабинета Огнян Герджиков. По време на кабинета Герджиков неговото място бе заето от Ася Стоянова, която сега влезе в борда на ВиК холдинга.

По време на третото правителство на ГЕРБ Георги Спасов отново е върнат на поста главен секретар в Министерство на земеделието, а при назначението на Христо Бозуков отново за служебен министър е излязъл в дълъг отпуск с мотив защита на аспирантура. От земеделското министерство казаха пред Mediapool, че Георги Спасов е приятел на новия шеф на Народното събрание Ива Митева, с която са учили заедно.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес