Кирил Петков: Време е да си свършим работата

Какво още казаха представителите на бъдещото парламентарно мнозинство

Кирил Петков на парламентарната трибуна, сн. БГНЕС

"Време е за България, където младите се връщат обратно, където възрастните хора имат достойни старини. Време е за иновации, инвестиции и конкурентоспособност, време е да сложим нов смисъл в думите "народен представител". Време е за всички нас да си свършим работата".

Това заяви съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков в словото си от парламентарната трибуна по време на откриването на 47-ото Народно събрание.

Време е да вложим смисъл в думите "народен представител". Той е човек, който представлява не само своите избиратели, а целия български народ, каза Петков. "Голяма част от народните представители преди нас не са си свършили добре работата, затова страната ни е изправена пред огромни предизвикателства", отбеляза той. И подчерта, че една от задачите на новата парламентарно представена формация ще бъде да върне хилядите избягали зад граница българи.

"Близо два милиона от нашите сънародници са избрали място за свой дом, извън България. На всеки площад, където се срещнахме с нашите избиратели, ни казваха: "Моля ви върнете ни младите хора обратно". Тези думи бяха изричани през сълзи от възрастни години, които 42 процента от тях живеят на линията на бедност, а над 40 процента от техните внуци, останали в България, не можаха да имат тройка по математика и български първата година в четвърти клас", посочи Петков.

Той попита и за болницата в Ямбол, където болните се пренасяли с одеяла между етажите, както и за хората в Силистра, които са чакали 30 години да имат мост над река Дунав, или тези във Видин, които по думите на Петков се надяват да имат тунел под Петрохан.

"Какво да кажем за митичния тунел под Шипка, който е с дължина под четири километра, но реално още даже не е започнат и връзката между Северна и Южна България остава само мечта за хората в Габрово? Да не говорим за огромната опасност, която грози цяла Монтана, ако неремонтираната стена на техния язовир поддаде - това би причинило шестметрова вълна, заливаща целия град", посочи Петков. Той спомена и строителството на АМ "Хемус" и заключи, че "освен раздадени милиони - път няма".

"Къде са били народните представители, които е трябвало да решават тези проблеми? Отговорът се крие само в няколко думи: алчност, егоизъм и нехайство, не на всички, но на много от тях", заключи Петков.

По думите му по разбитите ни пътища се разминават Ролс-Ройси и Ферарита, но те не били на успешни бизнес лидери, а на хора, свързани с властта.

"Хора, които харчат със спокойствие нашите данъци, все едно че са им бащиния. Това са просто едни корумпирани лобисти без никакъв истински бизнес. Това трябва да спре днес. Нека всеки един от нас като народен представител да каже - искам да бъда част от промяната, ще ги решим тези проблеми, искам заедно да заявим - време е за нулева толерантност към корупцията, време е за нулева търпимост към кражбите, време е за истинско правосъдие в България", каза Петков.

Корнелия Нинова: Може да разчитате, ние сме предвидими и разумни

Лидерът на БСП се обърна от трибуната на новото НС към партиите, от които се очаква да съставят бъдещото правителство, с думите: "Може да разчитате, че БСП за България са предвидими и разумни".

Едновременно трябва да се справим с три кризи - здравна, социална и икономическо-енергийна. Трябва да проявим здрав разум и мъдрост, и да не допуснем четвърта криза – политическа, каза Нинова.

Лидерът на БСП за България очерта три приоритета, с които "БСП за България" влиза в 47-ия парламент. Единият е започване на истинската промяна на досегашния модел на управление, възстановяване на държавността и на конституционните принципи на разделение на властите, правова държава, справедливост, равенство, свобода и мир.

Вторият е превеждане на държавата и българския народ през кризите с грижа за хората, а третият - активна проевропейска външна политика на равноправни партньори с другите държави членки на ЕС, за ускорено приемане на плана за възстановяване и устойчивост на България и за придвижване напред на оперативните програми.

По думите ѝ Корнелия Нинова подчерта, че най-важна е грижата за хората. Искаме да си свършим работата докрай, искаме да се погрижим за хората, ще положим усилия да се състави стабилно мнозинство и редовно правителство, увери лидерът на БСП. Готови сме с тези разумни решения с програма за първите 100 дни, подчерта Нинова.

Тя заяви, че БСП е готова с конкретна антилобистка законодателна промяна. По думите ѝ трябва да се работи и за пресичане на корупцията и за реализиране на съдебната реформа. Лидерът на социалистите открои като приоритет и електронното правителство.

По думите ѝ новата власт трябва да се справи с проблемите в ръста на цените на стоките и на електроенергията. Тя добави, че пенсионерите остават приоритет за БСП и посочи за важно и стабилизирането на болниците.

Лидерът на БСП е убедена, че стабилен бюджет може да се гарантира чрез работеща икономика. Според Нинова приемането на бюджета за 2022 г. е най-важният приоритет.

Любомир Каримански (ИТН): Да предложим на обществото истинска и осезаема промяна

Да предложим на обществото истинска и осезаема промяна - това заяви Любомир Каримански от "Има такъв народ" /ИТН/ в словото си по време на откриването на 47-ото Народно събрание.

"Да покажем сговор, пристойно поведение и трудолюбие, достойни за народния представител", призова той от парламентарната трибуна.

Каримански посочи, че заедно с колегите си ще работи за минимизиране на корупцията и за нови порядки в политиката, носещи истинска свобода на хората в България.

"Необходимостта от възраждане и обновление е повече от жадувана", допълни народният представител от ИТН.

ПГ на ИТН ще направи всичко възможно да бъде съставено правителство и парламентът да работи през целия си мандат, заяви Каримански.

"Нека впрегнем цялата си креативност и съзидателна мощ и предложим на обществото истинска и осезаема промяна, свързана с високи нравствени критерии и стандарти, независимо от политическата окраска", апелира Каримански.

"Предприемаческият дух се свързва с творческия потенциал на човека. Той, от своя страна, води до иновативни решения, реформи, прогрес и процъфтяване на живота. Едва ли има нещо по-трудно и мъчително от това да променяш старите порядки и да осъществиш в същото време реформи", добави той. По думите му, съществуват два начина за борба с невежеството, корупцията и дребните, малки, хитри човечета, яхнали държавата в своя угода - единият е посредством закона, а вторият - със сила; първият е присъщ на човека, а вторият - на животните.

"Мисля, че е настъпил моментът, в който хората с пристойно поведение, почтеност, знания, умения и опит е необходимо да обединят усилия и да запретнат ръкави в решаването на животрептящите, неотложни проблеми от ежедневието на хората, пренебрегвайки и укротявайки егото си. Необходимо е да спрем да се оправдаваме, а да действаме, да правим нещата да се случват, дори дребни да са те в самото начало, нека да се случват. Нека да спрем да поставяме гордостта си пред напредъка. В този момент много хора очакват от нас обновление и ясен знак за поука от настоящата криза", се посочва в декларацията от името на ПГ ИТН.

Христо Иванов: България има пред себе си огромни основания за надежда

България, освен много трудности, има пред себе си огромни основания за надежда, заяви Христо Иванов от името на ПГ на "Демократична България".

Бяха казани много неща за кризите, трудностите и предизвикателствата, пред които сме изправени, аз искам да кажа няколко думи за надеждата. Защото ми се струва, че в края на тази година, изпълнена с толкова турбуленции, кризи, предизвикателства и обрати, стигаме до момент, в който можем да си позволим да говорим за надежда, допълни той.

България, освен много трудности, има пред себе си огромни основания за надежда, за това, което е нашата страна и нашите хора, но и заради промените, които се случват, заради възможностите, които се откриват от технологичните трансформации, коментира Иванов.

Възстановяването по нови пътища, чрез нови модели позволява на България, с необходимата амбиция и визия, да съкрати силно онзи път, който винаги ни е отделял от най-развитите общества и трябва да си поставим именно такава цел, за да можем да направим скок в нашето развитие, каза Христо Иванов.

"Демократична България" ще даде своя принос за съставяне и излъчване на правителство - как точно ще го направим, зависи от преговорите, заяви той. Убеден съм, че, освен отстояване на приоритетите, е добре да си спомним, че понякога можем да направим крачка встрани,ако не и назад. И ето - аз заявявам, че няма да бъда министър, обяви Иванов.

Съдебна и конституционна реформа, въвеждане на електронно управление са сред основните приоритети на ДБ. Те обещават също да поставят във фокуса на политическото внимание опазването на природното богатство. Политическата цел е всеки закон, институция да работят с мисълта, че два милиона български граждани живеят извън страната, че искат да бъдат част от нас, посочи Иванов от парламентарната трибуна. Той увери, че ДБ ще защитава и занапред геополитическата ориентация на страната към ЕС и НАТО, цел е влизане в Еврозоната.

ДБ ще подкрепя грандиозна инвестиционна програма за преодоляване на медицинските и икономически последици от пандемията и първото нещо е да бъдат върнати децата в училище. Инвестиция в организацията на българската наука, култура и образование - да ребрандираме страната и да дадем ново самочувствие как възприемаме самите себе си, посочи Иванов.

В този парламент ДБ, по думите му, ще се придържа към вярата, че всяка власт трябва да съзнава своите ограничения и винаги, когато се дава и упражнява власт, това трябва да се помни. Властта трябва да е ограничена, подчерта Иванов. Вярата в парламентарната република, във фискалния разум и въздържаност ще е много важна в период на трансформация, инфлация, посочи политикът. Вярваме в институциите, процедурите, в паметта, декларира Христо Иванов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?