Кирил Йорданов отново се кандидатира за кмет на Варна

Сн.: БГНЕС

Кирил Йорданов, който изкара три мандата и половина като кмет на Варна и подаде оставка под натиска на безпрецедентен 50-хиляден протест, обяви в петък, че пак ще се кандидатира за кмет на града. Каза, че засега е независим кандидат, но зад номинацията му ще застане коалиция от партии, които тепърва ще се регистрират за изборите. Няколко районни структури на АБВ във Варна вече са заявили, че подкрепят бившия кмет. Позиция на националното ръководство обаче няма.

По думите на Йорданов подкрепящата го коалиция ще стане известна около 15 септември, когато трябва да бъде подписано предизборното споразумение за подкрепа. Йорданов определи като фаворит в предстоящата битка настоящият кмет Иван Портних (ГЕРБ), а своите шансове оцени като високи.

Бившият кмет даде специална пресконференция, а залата бе пълна с негови поддръжници с плакати. На един от тях пишеше: "Компетентност срещу безхаберието, да изберем правилния път“. В подкрепа на кандидатурата на Кирил Йорданов се обявиха част от протестиращите от квартал "Чайка", които наскоро имаха сблъсък със сегашния кмет Иван Портних покрай плановете за застрояването на квартала. Общината изостави намеренията си заради избухналото недоволство.

Първата национално известена фигура, която застана зад Кирил Йорданов, бе кардиологът проф. Александър Чирков.

Бившият кмет изрази задоволството си, че по проектите, които е стартирал по време на своя мандат, се "проявява старание да бъдат довършени". "Не мога да не се радвам, ако в бъдеще има успехи“, цитира той думите на предшественика си Христо Кирчев от 1999 г., когато спечели първия си мандат.

Самозапалването на Пламен Горанов той окачестви като "непредпазливост и известна степен самонадеяност", опирайки се на изводите на прокуратурата.

Кирил Йорданов беше кмет на Варна от 1999 г. до 2013 г., когато подаде оставка след самозапалването на Пламен Горанов и заради протестите в града. По същото време подаде оставка и първото правителство на Бойко Борисов.

Той успя да пробие през 1999 година в тогавашната "синя" Варна, като тогава беше издигнат от БСП. Следващите два мандати ги спечели като независим кандидат с подкрепата на БСП. Последният си четвърти мандат, приключил с безславен провал, записа като кмет на ГЕРБ.

Управлението на Кирил Йорданов стана пословично с ужасяващото състояние на общинската администрация, от което тя още не е излязла, както и с непрозрачното управление на обществените поръчки. Той много пъти е бил обвиняван за връзките с местния едър бизнес и най-вече с хора от ръководството на "Химимпорт". Йорданов, както и от компанията, винаги са отричали това, а през последния му кметски мандат се твърди, че отношенията им силно са се влошили.

От 2007 година Варна започна бавно да се срива, инфраструктурата в града бе почти напълно изоставена, цените на имотите така и не се възстановиха на равнищата отпреди кризата, а бизнес средата в града изостана много на фона на случващото се в София, Пловдив и Бургас.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?