Кирил Йорданов се оплака, че е бил свален с преврат като кмет на Варна

Кирил Йорданов

Бившият кмет на Варна и кандидат за нов мандат Кирил Йорданов обяви, че е бил свален с преврат през зимата на 2013 г.  Той подаде оставка като кмет на града след макови протести.

"Политическите опоненти разбраха, че по пътя на демокрацията, на изборите не могат да ме премахнат от длъжността, на която четири пъти варненци ме избираха", заяви Йорданов пред бТВ.

Кирил Йорданов беше кмет на Варна в периода 1999 до март 2013 г. Той беше избиран на тзи пост с подкрепата на различни политически сили. Минал е през редиците на СДС, БСП и ГЕРБ, като накрая партията на Бойко Борисов, която го подкрепи за четвъртия му пореден мандат, оттегли политическата си подкрепа за него.

Решението на ГЕРБ беше продиктувано от най-масовите протести във Варна след 1989 г. Масовото недоволство беше предизвикано от високите сметки за ток, които прераснаха в цялата страна и доведоха по-късно до оставката на тогавашния премиер Бойко Борисов.

С искане за оставката на Кирил Йорданов и целия Общински съвет във Варна на 20 февруари 2013 г. пред парадния вход на кметството се самозапали Пламен Горанов, който по-късно почина от раните си.

Кирил Йорданов заяви, че не се чувства виновен за смъртта на Горанов. "23-ма души се запалиха в този период, някой друг да е поел отговорност? Искаше се и оставката на всички общински съветници, но те извървяха поредното стъпало в кариерата си. Станаха кметове, депутати, министри", заяви той.

Кирил Йорданов обвини медиите, че провеждат негативна кампания срещу него, след като обяви, че ще се кандидатира отново за кмет на Варна.

 

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?