Кирил Йорданов в режим на изчакване, плаши общинарите с компромати

Снимка: БГНЕС

Кметът на Варна Кирил Йорданов подаде оставка. Това стана на извънредна пресконференция в 12 часа във варненската община.

Решението си той обяви във фоайето пред множество журналисти, камери и микрофони. Сградата беше пълна с жандармерия, а отвън стотици варненци, дошли да отдадат последна почит към самозапалилия се Пламен Горанов, очакваха вестта.

Оставката не е изненада. Обявяването ѝ обаче се отлагаше непрекъснато в последните дни, като Кирил Йорданов намираше претексти за това - "ако общинският съвет ми я иска", "ако се докаже, че имам вина за смъртта на Пламен Горанов".

В същото време цялата местна власт - от общинския съвет до общинската администрация - изпадна в пълна парализа. Заместниците на Йорданов открито го бойкотираха, общинският съвет блокира работата си и започна да търси законови начини да се саморазпусне, политическите партии изпаднаха в хаотично търсене на "правилните решения". ГЕРБ побързаха да обърнат гръб на Йорданов, след като го заставиха да се кандидатира на последните местни избори като издигнат от тях кандидат, премиерът в оставка Бойко Борисов не спираше да демонстрира близостта си с кмета всеки път, когато посещаваше Варна.

"Поискаха моята оставка и днес аз я давам", каза кметът.

Преди ден той заплаши общинските съветници с разкриване на страшни истини за града, но явно е решил да не ги вади сега, а не се знае ще ги извади ли въобще.

"Тези, които я скандираха (за оставката му -бел.ред.), очевидно не са мнозинството, и ги разграничавам от тези, които излязоха да гласуват", продължи Йорданов. "Тя ще е в ущърб на хилядите хора, които и преди дни ми дадоха доверието си", добави той, вероятно визирайки организирана от спортни и културни дейци във Варна "дискусия", на която деца от местен споретен клуб бяха сложени да носят плакати в негова защита.

"Твърде горещи са събитията, за да преценим трезво, да съдим правилно", каза още Йорданов. "Не аз хвърлих страната в бедствия и немотия и аз не мога да отговоря на въпросите на хората за банките и лихвите, за тока и горивата", посочи той и заключи, че всички сме жертви на сценарий, "жертва стана и Пламен".

"Тук пред мен е оставката ми, смятах да я връча сега, но не виждам на кого, затова ще я внеса в деловодството на Общинския съвет", продължи Йорданов. Той обаче е юрист и знае, че общинският съвет няма отношение към оставката му. Тя трябва да бъде депозирана в Общинската избирателна комисия.

Той посочи, че четирите общински съвета, с които той е бил кмет, са приели 12 771 решения.

"Кризата на безвластие доведе и до криза във Варна. Не бих се поддал на призива на улицата, защото познавам гласа на варненци, но в настоящия момент на всички, които ме упрекват, че отстъпвам и подавам оставка, искам да кажа, че името ми е накърнено много и не бих могъл да представлявам града си. Няма да коментирам потресаващите лъжи и всички инсинуации, на които бях подложен.

Благодаря на варненци за четирите пъти, когато ми гласуваха доверие. Благодаря на екипа и на семейството си, което оттук нататък ще мога да подкрепя и ще виждам по-често, защото то през цялото време беше при мен", каза още Кирил Йорданов.  

Запитан вярно ли е, че през всичките години на управление е бил свързан с икономическата групировка ТИМ, Кирил Йорданов отговори, че няма нищо общо. "Трите големи сделки с ТИМ във Варна, за които се говори, не са се сключили с моето одобрение или с моята намеса", каза той и изброи, че земите по крайбрежието са дадени на групировката по време на управлението на правителството на Станишев. Сделката за галерията в центъра на града е станало по времето, когато той е бил в отпуск за изборите, а сделката за смесеното дружество за стадиона "Юрий Гагарин" е одобрена от общинския съвет и подписана от зам.-председателя Борислав Гуцанов, шеф на БСП във Варна.

Кирил Йорданов отхвърли всички, по думите му, инсинуации, че имал имоти и пари в чужбина. "Всичко било отразено в декларациите ми пред Сметната палата, а имотите му били основно по наследство.

Не е ясно кой ще замества кмета, докато бъде окончателно решен казусът с оттеглянето му, тъй като досегашните му заместници отказаха да изпълняват нарежданията му.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?