Най-сетне

Кирил Желев оглави официално митниците

До дни се очаква той да формира екипа си от заместници

Кирил Желев

Кирил Желев е новият новият директор на Агенция "Митници", съобщиха от пресслужбата на Министерството на финансите. Той е назначен със заповед на министъра на финансите Петър Чобанов и днес, 2 септември, е първият му работен ден.

Желев е тясно свързан с БСП и назначението му може да се приеме за политическо. Едновременно с това той има и дълъг административен опит в сферата на финансите.

64-годишният Желев е родом от Ямбол. Има висше финансово образование, се казва в разпространената от финансовото министерство биографична справка. Бил е депутат във Великото народно събрание, 36-то и 37-то НС, избиран с листата на левицата. В 37-ия парламент е бил председател на бюджетната комисия. Между 2007 и 2009 г. е зам.-министър на финансите, когато министър е Пламен Орешарски. След това за една година е член на Комисията за финансов надзор. Последно е бил началник на кабинета на Кристиян Вигенин, когато той е депутат от Европейския парламент.

Назначението на Желев начело на митниците е очаквано и за него се говореше като най-вероятно от близо месец. След като предишният директор Ваньо Танов излезе в продължителни болнични в края на юни, постът остана вакантен известно време, след което на него бе назначен единственият заместник на Танов Борислав Борисов. Финансовият министър Петър Чобанов обяви назначението за временно, но според устройствения правилник на митниците длъжност "временно изпълняващ" няма, затова Борисов стана "временен титуляр".

След назначението на Желев Борисов остава с неизяснен статут. Засега не е ясно дали Желев ще го вземе за свой заместник, дали ще бъде освободен и ще напусне системата или ще оглави някоя от митническите дирекции в страната, седем от които са без титулярни директори.

Има и неясноти и около зам.-директора на митниците Николай Попов, назначен на поста от Петър Чобанов преди близо месец. Попов е работил в системата на МВР до 2009 г. по линия на борбата с организираната престъпност. Той обаче е с отнет допуск до класифицирана информация от времето, когато е бил в МВР. Не е ясно дали Попов ще получи нов допуск и кога, защото според длъжностната характеристика за поста зам.-министър притежаването на разрешително за достъп до класифицирана информация е задължително.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?