Киро Японеца отказва да възстанови "Двойната къща"

Бизнесменът е готов да построи и статуя на Исус Христос на “Копитото“

Съборената "Двойна къща"

“Ако трябва да съм честен, не ме заболя от събарянето на "Двойната къща", защото не е паметник“, каза Кирил Киров - Киро Японеца пред бТВ в понеделник. Той каза, че няма как да бъде задължен да я възстанови, но обяви намерението си да изкупи и други къщи паметници, но не за да ги събаря, а за да ги реставрира, ако са от национално значение.

В отговор на въпрос Киро  Японеца сподели иронично, че ако общината му даде картбланш е готов да построи и огромна статуя на Исус Христос в местността "Копитото" на Витоша. Той смята, че това ще е атракция, която ще напомня на статуята на Христос, намираща се над Рио де Жанейро.

За “Двойната къща“ Японеца бил платил 680 хил. евро, които е превел по банков път на собствениците. Той обясни, че по сделката са платени всички данъци.

"Защо да я поддържам тази къща? Тя не беше паметник на културата. 70-те години е била паметник на културата за сведение. Категорията ѝ не е от национално значение ", каза Киров.

По думите му държавата и общината също трябва да се включат в поддържането на паметниците на културата и да не оставят собствениците им сами да вършат всичко. Той даде за пример Виена, където централната част се поддържала изцяло от общината. Киров разкри, че е можел да си купи подобен имот в Монако, но там нямало да му позволят да го разруши.

Сега Киро Японеца смята да построи бизнес център с голям подземен паркинг на мястото на "Двойната къща". Той вече имал право на строеж, а и проектът му бил готов. Бизнесменът допълни, че не се познава с политици, включително и с бившия министър на културата Вежди Рашидов.

Преди седмица министърът на културата Боил Банов каза, че ще накара Японеца да възстановена разрушената къща в центъра на София, но не обясни как точно ще стане това.

"Това е централна градска зона. Къщата влиза в опазване на цялата зона, каквото и да правите там минава през съгласуване. Ние ще изискаме паметникът "Двойната къща" да бъде възстановен във вида, в който е бил", каза министър Банов.

“Двойната къща" е построена е през 1907 г. по проект на архитект Георги Тодоров. През 1976 г. тя е включена в списъка на архитектурните паметници за сведение, а на 11 ноември миналата година този статут е бил отменен. Това е станало след становището на Специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности и подпис на тогавашния министър на културата Вежди Рашидов.

Според становището 110-годишната страда стои “чуждо и нехармонично“ в средата около нея. На 29 април 2017 г., въпреки общественото несъгласие, сградата беше разрушена.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?