Шахмат и петрол

Кирсан Илюмжинов стана мажоритарен собственик в "Петрол Холдинг"

Кирсан Илюмджинов

Базираната в Швейцария компания Credit Mediterranee, собственост на бившия президент на Калмикия и председател на Международната федерация по шахмат Кирсан Илюмжинов стана мажоритарен собственик в най-големия български дистрибутор на горива "Петрол Холдниг" АД.

Това съобщиха от холдинга. Сделката е била приключена в петък миналата седмица и подлежи на вписване в Търговския регистър. Ще бъдат направени и промени в ръководните органи на холдинга и на дъщерните му дружества.

Компанията на Кирсан Илюмжинов е изкупила дяловата на акционерите Денис Ершов и Александър Мелник, съответно 47.5% и 5%. Заедно двата дяла дават мажоритарния пакет от 52.5%.

Останалият дял от 47.5% принадлежи на Митко Събев.

През последните години отношенията между бившите близки съдружници Денис Ершов и Митко Събев се влошиха силно и двамата влязоха в открита война за контрол над дружеството. Обвиненията, отправяни към двата лагера бяха във финансови злоупотреби и измами в особено големи размери.

Самият Ершов, който е руски гражданин от литовски произход, беше десет години персона нон грата в България, изгонен по искане на Националната служба за сигурност като заплаха за националната безопасност на страната. В последните години Ершов живее постоянно в България в имотите си на Южното Черноморие.

Купувачът на мажоритарния дял е интересна личност със силен бизнес нюх. Той бе дълги години ръководител (1993-2005) на влизащата в състава на Руската федерация малка степна автономна територия Република Калмикия. След това Илюмджинов стана и първият президент на републиката (2005-2010 г.). Завършвайки и четвъртия мандат начело на автономната страна, той се отказа от пети мандат.

Същевременно Илюмджинов е близък до властта в Кремъл и е член на управляващата партия "Единна Русия", което е обичайно в Русия и е залог за личен просперитет.

От 1995 г. Кирсан Илюмджинов оглавява Международната федерация по шахмат и опитите да бъде сменен търпят неуспех. Последно бившият световен шампион по шахмат Анатолий Карпов се опита да неуспешно да го детронира през 2010 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?