Кишинев: Русия да не опитва да анексира Приднестровието

Президентът на Молдова Николае Тимофти предупреди Русия да не предприема никакви ходове да анексира Приднестровието по същия начин, по който пое контрола върху Крим в Украйна, съобщи Ройтерс.

 

Вчера председателят на самообявилия се парламент на Приднестровието Михаил Бурла каза в Москва, че Русия трябва да включи в територията си този рускоезичен регион, отцепил се от Молдова през 1990 г.

 

Тимофти заяви, че Русия ще допусне грешка, ако приеме молбата за анексиране на Приднестровието, отправена от Бурла. На пресконференция молдовският президент подчерта, че сепаратисткият парламент е незаконен орган, който не може да взема решение за включване в Русия.

 

По думите на Тимофти действията на Бурла са непродуктивни и няма да донесат добро нито за Молдова, нито за Русия.

 

"А ако Русия предприеме ходове да удовлетворяване на такива предложения, тя ще допусне грешка", каза президентът на Молдова.

 

По-рано във вторник руският президент Владимир Путин и руски лидери от украинската Автономна република Крим подписаха в Москва договор, според който тази територия става част от Руската федерация. Това присъединяване бе одобрено с голямо мнозинство на референдум в неделя в Крим. Преди това парламентът на Крим обяви едностранно независимост.

 

След отцепването си от Молдова сепаратистите от Приднестровието обявиха независимост на областта и водиха през 1992 г. кратка война с молдовската армия. Т.нар. Приднестровска

република не е призната от нито една държава по света, включително и от Русия. През 2006 г. в Приднестровието имаше референдум, на който 97.2 на сто от гласовете бяха за присъединяване към Русия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят