Кисинджър и Кол: Европа не бива да наказва Великобритания и да затваря вратите пред нея

Хелмут Кол и Хенри Кисинджър

Двама от ветераните в световната политика от двете страни на Атлантика със забележителен принос в следвоенната история, независимо един от друг, отправиха в четвъртък сходни послания по въпроса какво трябва да е отношението на Европейския съюз към Великобритания след решението на нейните граждани да го напуснат.

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър предупреди, че Европа не трябва да се опитва да наказва Лондон за взетото решение и да се отнася към него като "към съотечественик, а не като към беглец от затвора".

Бившият германски канцлер Хелмут Кол пък предупреди да не се действа с ненужна твърдост прибързаност към Великобритания. Според него би било "огромна грешка" да се затворят вратите за нея.

Кисинджър: По-добро бъдеще не може да се постигне без някакви жертви в настоящето

Уроците от британския референдум са много сериозни, и те засягат не само Великобритания, не само Европа, а дори целия свят, отбелязва патриархът на американската дипломация Хенри Кисинджър в статия в американския вестник "Уолстрийт джърнъл".

Според него днешна Европа е много по-различна от Европа непосредствено след Втората световна война, която вдъхнови бащите основатели на ЕС.

"Те виждаха нещата по начин, който днес изглежда архаичен в доста отношения. Но в същото време бяха позабравени и много от онези ценности, в които те вярваха, и които бяха голямата ценност на Европейския проект", смята бившият държавен секретар на САЩ.

Според него днешният ЕС е прекалено погълнат от управлението на структурни проблеми, вместо от осъществяване на целите си.

Намалява желанието за саможертва и солидарност, което личи на фона на проблеми като глобализацията и миграцията. Но по-добро бъдеще не може да се постигне без някакви жертви в настоящето, подчертава Кисинджър, цитиран от БТА.

Европейският съюз не трябва да се опитва да накаже Великобритания за решението ѝ да излезе от общността, а Вашингтон трябва да премине към нова форма на влияние върху европейските държави, пише Кисинджър.

Според него в предстоящите преговори с Лондон "ЕС най-вероятно ще заеме такава позиция, в която ще се отрази стремежът да бъдат наказани британците" за резултата от референдума. Затова, според него, "ЕС следва да се отнася към Великобритания като към потенциален съотечественик, а не като към беглец от затвора".

Бившият държавен секретар на САЩ смята, че Брюксел трябва повече да се фокусира върху решаването на собствените си проблеми и върху това как да сътрудничи с Лондон в новите условия.

"Наказването на Обединеното кралство няма да реши въпроса как да функционира общата валута при отсъствието на обща данъчна политика в страни с различен икономически потенциал, или как да се развива един съюз, чиято способност да осъществява общи политически стратегии значително отстъпва на неговите икономически и административни възможности", посочва Кисинджър.

В същото време британските лидери трябва да лансират такава концепция за автономия, получила подкрепата на народа в референдума, която да предвижда всестранно сътрудничество с Европа, добавя той.

Кисинджър отбелязва и водещата роля на Вашингтон при формирането на Европейския съюз.

Според него с оглед на протичащите в Европа процеси "американската роля трябва да бъде преразгледана така, че (американското) лидерство да се осъществява по нов начин, като се премине от доминиране към убеждаване".

Той призовава Вашингтон да не се отказва от "особените си отношения" с Лондон, включително и в сферата на търговията.

Според него Великобритания "е ключов елемент в структурата на цялото трансатлантическо партньорство", което има особено значение за САЩ.

Хелмут Кол: ЕС не бива да притиска Великобритания

Бившият германски канцлер Хелмут Кол каза, че Европейският съюз трябва да даде на Великобритания време да се съвземе след гласуването за напускане на общността.

В интервю за германския в. "Билд" Кол заяви, че ЕС би трябвало да проявява повече уважение към националните и регионалните идентичности в Европа и да не налага твърде голяма стандартизация на държавите членки.

Изданието не цитира пряко бившия канцлер в интервюто, озаглавено "Хелмут Кол - Европа има нужда да спре, за да си поеме дъх", но парафразира думите му, че би било "огромна грешка" да се затворят вратите за Великобритания.

"Той призова за спокойствие и предупреди да не се действа с ненужна твърдост и прибързаност (към Великобритания). Най-важното нещо е страната сама да реши какво иска", отбеляза "Билд", цитирайки архитекта на германското обединение и водеща фигура за европейската интеграция.

Според 86-годишния Кол гласуването във Великобритания за излизане от ЕС не е чисто британско явление, а отразява общо "безпокойство" сред европейците. По думите му е необходимо ЕС да се движи със скорост, която може да бъде следвана от всички страни членки.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?