Китаец бе осъден на 12 години затвор за убийство на тигър

Мъж бе осъден на 12 години затвор в Китай за това, че убил и изял може би последния див индокитайски тигър в страната, предаде Ройтерс във вторник, позовавайки се на местни медии.

Кан Ванян от село Мънла в южната провинция Юнан срещнал тигъра през февруари, докато събирал миди в природен резерват близо до границата с Лаос. Той твърди, че е убил дивата котка при самозащита.

Последният известен жив индокитайски тигър в Китай е бил сниман в същия резерват през 2007 г. Тигърът не е виждан след случая с Кан.

Мъжът получи 10-годишна присъда за убийство на рядко животно и още две години затвор за незаконно притежание на огнестрелни оръжия. Той освен това бе глобен с 480 хиляди юана (70 хиляди долара).

Прокуратурата коментира, че Кан не е имал нужда от пушка, за да събира миди.

Четирима съселяни на мъжа, които му помогнали да разчлени тигъра и яли от месото, бяха осъдени на между 3 и 4 години затвор за прикриване на престъпление и укриване на криминални печалби.

Индокитайският тигър е на ръба на изчезването. От този вид са останали по-малко от 1000 екземпляра в горите на Лаос, Виетнам, Камбоджа, Тайланд и Мианма.

Споделяне

Още от Свят