Китай дава повече свобода на компаниите си да инвестират в чужбина

Китай ще даде на своите компании по-голяма свобода при инвестирането в чужбина, предаде ДПА, като се позова на държавната информационна агенция Синхуа.

Министерството на търговията представи в неделя нови мерки за улесняване на вложенията зад граница. Ведомството ще се откаже частично от своя контрол върху предварителното одобряване на инвестиционните проекти. То ще дава зелена светлина само за вложения в "деликатни" държави или региони, или в "деликатни" отрасли.

Новите мерки ще влязат в сила на 6 октомври. Те бяха обявени в момент, когато китайските компании стават все по-активни в развитите икономики.

Съгласно официалната китайска терминология под "чувствителни" държави се разбират такива, които нямат дипломатически отношения със страната или са обект на санкции от ООН.

От 6 октомври инвестиционните проекти на китайски компании в чужбина на стойност под 1 милиард долара ще трябва да бъдат регистрирани в министерството на търговията. Тези между 1 и 2 милиарда долара ще се нуждаят от одобрение от Националната комисия за развитие и реформи, най-висшия национален орган за икономическо планиране. Проектите на стойност над 2 милиарда долара ще трябва да получат зелена светлина от Държавния съвет (правителството).

В момента е необходимо всички инвестиции в чужбина за над 100 милиона долара да бъдат одобрени от министерството на търговията, посочва БТА.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?