Китай е изпреварил САЩ по стокообмен

Китай е изпреварил Съединените щати като страната с най-голям стокообмен в света, съобщи американската информационна агенция Блумбърг, като се позова на официални данни от двете държави.

Американският износ и внос миналата година е възлязъл на общо 3.82 трилиона долара, съобщи миналата седмица министерството на търговията на САЩ.

 

Китайският стокообмен през 2012 г. е бил в размер на 3.87 трилиона долара според статистика на митническата администрация от януари.

 

Нарастващото влияние на Китай в световната търговия заплашва да разбие регионални търговски блокове, тъй като Пекин се е превърнал в най-важния търговски партньор за някои страни, отбелязва Блумбърг, цитирана от БТА.

 

Възможно е, например, германският износ за Китай да достигне до края на това десетилетие равнище, два пъти по-голямо от този за Франция.

 

При това азиатският гигант е регистрирал през миналата година излишък в търговията със стоки в размер на 231.1 милиарда долара. Съединените щати са отчели дефицит от над 700 милиарда долара. САЩ все пак са постигнали през 2012 г. излишък от 195.3 милиарда долара в търговията с услуги.

 

Американската икономика е два пъти по-голяма от китайската според данни на Световната банка от 2011 г. Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ през по-миналата година е възлязъл на 15 трилиона долара, а този на Китай - на 7.3 трилиона долара.

 

Делът на търговията от БВП е много по-голям при Китай, отколкото при Съединените щати. САЩ имат най-голямата икономика в света, следвани от Китай.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?