Китай е напът да увеличи с 6% производството си на въглища

Китай е напът да увеличи с 6% производството си на въглища

Китай е напът да увеличи с 6 процента производството си на въглища, за да се справи с недостига на електроенергия, предаде Франс прес. Страната дори е достигнала наскоро рекорден дневен добив, съобщиха властите.

Китай е най-големият производител на въглища в света и едновременно с това - най-големият замърсител.

Китайската Национална комисия за развитие и реформи (NDRC) съобщи, че 153 мини са получили разрешителни от миналия месец да увеличат производствения си капацитет с 220 милиона тона годишно.

Спрямо общото производство в Китай за миналата година (3,84 милиарда тона) това представлява увеличение от 5,7 на сто на капацитетите за добив на въглища.

Мярката е приета, за да се осигури доставката на въглища през зимата и идната пролет, се казва в съобщението.

Само за сегашното тримесечие производството на въгледобивните мини се очаква да нарасне с 50 милиона тона, уточнява комисията.

Президентът Си Цзинпин обеща страната му да започне да намалява замърсяващите емисии преди 2030 година. Комисията за развитие и реформи обаче подчерта, че дневното производство на въглища наскоро е достигнало рекордните 11,5 милиона тона.

Въглищата, които са особено замърсяващ енергиен източник, осигуряват около 60 процента от китайското производство на електричество.

През последните седмици азиатският гигант беше изправен пред многократно прекъсване на тока, което наруши промишленото производство в много региони.

Сред причините за тези прекъсвания са световният икономически подем, който поставя под натиск заводите, изнасящи за цял свят, ограниченията за добив на въглища в името на климатичните цели и фиксираната цена на електроенергията.

Правителството обяви наскоро частична дерегламентация на цените на тока за промишлеността.

В средата на септември Си Цзинпин обеща страната му да спре да строи нови въглищни електроцентрали в чужбина.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес