Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Китай е узаконил лагерите за превъзпитание на мюсюлмани

10 коментара

Китайските власти публикуваха документ, определящ принципите за борба с екстремизма в Синцзян-Уйгурския автономен район (СУАР), където живеят мюсюлмани. С него се признава съществуването на "лагери за превъзпитание", в които според експерти на ООН са хвърлени без съд за неопределено време близо 1 милион души. Лагерите са наречени "центрове за професионално обучение и повишаване на квалификацията", съобщи руският вестник "Комерсант", цитиран от БТА. 

Освен това се забранява жителите на региона "да се месят в сватби, погребения и процедури за наследяване на други хора", "да се отказват от радиото и телевизията" и "да разширяват понятието халал извън сферата на храненето".

Документът, публикуван на 9 октомври, носи името "Наредба за борба с екстремизма в Синцзян-Уйгурския автономен район".

Приет е от Постоянния комитет на Тринайсетото събрание на народните представители на СУАР на петата му сесия. Той определя екстремизма като "крайна проява на религиозни идеи, бойкот (на стоки, услуги и събития, организирани от властите на региона, бел. на изданието), както и намеса във всекидневния живот и общественото мнение", а също така "изказвания и действия, разпалващи омраза, дискриминация и пропагандиращи насилие чрез изопачаване на религиозни учения".

Сред описанията на конкретни примери за екстремизъм освен обичайно подразбираните неща (принуждаване на други хора да носят определен вид дрехи, да спазват религиозни канони и др.) има и доста изненади.

Забранено е например жителите на СУАР "да се месят в сватбите и погребенията на други хора" (може би всъщност да им налагат шериатските ритуали), "да се отказват от радиото и телевизията" и "да разширяват понятието халал (позволено според ислямските норми) извън сферата на храненето". Забранено е също да се унищожават държавни документи, валута, знамена, снимки на китайски лидери и да се възпрепятства обучението на децата в държавни училища. Последната точка забранява и "всякакви други екстремистки действия или изказвания".

От началото на април 2017 г. в Китай действа закон за борбата с екстремизма в Синцзян-Уйгурския автономен район. Осем милиона от 21-милионното му население изповядват исляма и властите на страната правят опити да не допуснат разпространяване на радикални идеи.

За да изкоренят това зло, властите в региона "ще китаизират религията, ще я адаптират към нормите на социалистическото общество". Отговорните служители "ще отчитат всяка година изпълнението на задачите за борба с екстремизма", ще бъдат и награждавани за особено добри постижения в тази сфера. "За борба с екстремизма е необходимо ясно да бъдат разграничавани законната и незаконната религиозна дейност, нормалните обичаи и противоправното поведение", гласи чл. 11.

Накрая, чл. 14 предписва с цел изличаване на екстремизма да се съчетава "индивидуалното образование с обучение в центровете за професионално обучение и повишаване на квалификацията".

Най-вероятно се подразбират т. нар. лагери за превъзпитание, чието съществуване китайското правителство отричаше досега. В тях по данни на експерти от ООН са настанени може би към 1 милион души, които са заети с физически труд, пеят патриотични песни, гледат пропагандни филми, учат китайски и четат партийния печат. Първите данни за тези лагери започнаха да изтичат в началото на 2017 г. Създаването им е свързано с личността на назначения през август 2016 г. шеф на партийния комитет в СУАР Чън Цюанго, работил преди това в друг неспокоен китайски регион - Тибет.

Затворниците в такива лагери са най-вече уйгури и казахи. Както информира по-рано "Комерсант", според източници, запознати с обстановката в региона, човек може да бъде хвърлен там за спазване на религиозните ритуали, за твърде чести посещения в джамиите, за отказ да учи китайски език или наличие на роднини, заминали в чужбина, а и за много други неща. Документът посочва, че в "центровете за професионално обучение и повишаване на квалификацията" трябва да се съчетават "образование и наставничество, идеологически и психологически консултации, корекции в поведението, изучаване на държавния език и законите".

Според чл. 17 "центрове за професионално обучение и повишаване на квалификацията" могат да създават властите на всички нива от околия нагоре. Собствени задачи в борбата с екстремизма са поставени на културното, образователното, съдебното, правоохранителното и всички останали ведомства от региона. Местното здравеопазване примерно трябва да се бори срещу "подронването на политиката за планиране на раждаемостта и разпространението на екстремизъм в медицинските заведения".

В голям раздел са оформени законодателно вече съществуващи практики за контрол върху комуникациите на хората в СУАР. Чл. 28 разпорежда на телекомуникационните компании "да монтират системи за мониторинг и блокиране на екстремистко съдържание под формата на текст, аудио- или видеозаписи". Ако бъде открито подобно съдържание, то трябва да бъде "незабавно премахнато, да се запазят доказателства за разпространението му и да се подаде сигнал до съответните органи".

Има и доста точки, засягащи личните отношения между хората. Освен споменатата вече забрана за "намеса в сватби и погребения", чл. 35 изисква Комсомолът в КНР "да съдейства за смесването на всички етнически групи в Синцзян". Властите на региона се задължават "да бдят за законно регистриране на браковете и провеждане на сватби". Семействата трябва "да спазват закона". Родителите - да учат децата на "уважение към науката, гражданска съзнателност, опазване на междуетническия мир".

Според ориенталиста Дмитрий Жолобов, старши преподавател в Уралския федерален университет, властите в КНР са решили да кодифицират съществуващите вече практики в района, тъй като кампанията за "превъзпитание" е добила прекалено голям мащаб.

"Твърде много се заговори за нея извън Китай - посочи той за "Комерсант". - Външнополитическите минуси от мълчанието по тази тема станаха прекалено много, трябва нещо да се обяснява пред журналистите."

Експертът уточни, че с оглед обема и подробната разработка на документа китайските власти явно не смятат скоро да отхвърлят политиката за "превъзпитание".  

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

10 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. olele
  #10
  Отговор на коментар #8

  Ти си пълен илитерат, на бг неграмотник. Изтървал се като пенсонер, как може някой да каже, че хисляма е мирна религия и чак сега била започнала разпространението й?!? Ислямистите са превзели Персия, избили да всички грамотни хора и така са унищожили зороастраизма, религията на Фарук Булсара, ако си чувал. Затова и бисмилято в бохемска рапсодия има особен смисъл, който малко хора разбират.

 2. Nikola Nikolov
  #9

  Ха-ха-ха ! Ха-ха-ха-ха-ха! Страхотна изобретателност на другарите китайски комунисти!!! Страхотни пуц-ове!!! Майка им жална на тамошните мохамедани ...Където и да се подвизава , комуноидът козината си мени /даже и наименованието на партията си/, но нравът - никога!!!

 3. edin.drug
  #8
  Отговор на коментар #6

  Не може да се равнопоставя една религия с един порок. Тази религия си съществуваше сравнително мирно последните 2-3 века. Сега е в експанзия. Цивилизованият свят има два възможни хода: да остане цивилизован като възпре всички негативни и несъвместими с европейската култура черти на ислямската традиция или - да се превърне в нецивилизован свят и да наруши правата на мюсюлманите, от което тя ще пострада повече отколкото от мюсюлманите.

 4. olele
  #7

  А най-добре муслимта на кораби и у братски сащ ..там да ги правят общности и да се ентегрират

 5. lindentown
  #6

  Забраните доста често вършат отлична работа. Например забраната да се пуши на различни места в САЩ и Канада бързо сработи и стана повсеместна норма. Забраната да се пие открито алкохол на публични места, с иазключение на заведения, където се сервира алкохол, също работи отлично в САЩ и Канада. Забраните, свързани с упражняване на домашно насилие и сексуален тормоз също добре работят в Северна Америка.

 6. edin.drug
  #5
  Отговор на коментар #4

  Забраните никога не са вършили работа. Историческите доказателства са безброй. Милиони християни за 2 хиляди годишната история на християнството са избити, повечето по особено мъчителен начин (Япония е сред първенците в ранноевропейската история) и християнството само е процъфтявало от това. Решението не е в забраните или поне не в тези, които превръщат изповеданието в изключение. Бурки, многоженство, бракове с малолетни или продаване на жени - това подлежи на забрана по чисто цивилизационни причини.

 7. Поли
  #4

  Гадна картинка, но примерът на Япония относно абсолютната забана на каквато и да е проява на видима ислямска пропаганда ( книга, облекло...)е най-доброто държавническо решение.

 8. edin.drug
  #3

  Нашите кафяви "консерваторчета" сигурно сънуват мокри сънища след тази новина. Не че се интересуват как живеят християните в Китай. Процентно в китайските лагери на смъртта има много повече християни отколкото каквито и да било други изповедания. Единствените храмове, в които е позволено християните да се черкуват са казионните със специално одобрени от властите свещеници. Наскоро забраниха църквите да имат кръстове на покривите и масово ги премахнаха.

 9. т€еритория на Мики Маус
  #2

  В документа изрично се споменава, че се бори с дискриминацията, екстремизма, омразата и насилието! Ами браво! Ако у нас така усърдно се бореха срещу тези явления всред мюслюманите и ромите, Виктория Маринова щеше да е жива! Но за разлика от Китай, България абдикаира от задълженията си, защото е "демокрация", и "всеки има право да прави всичко"

 10. Емил Станоев
  #1

  С едно изречение : Лекуват мюслитата с вино ,ракия и свинско !!-- било ефективно и 100 % успешно.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.