Китай: "Един пояс, един път" не е инструмент за геополитическо влияние

Китайският министър на външните работи Ван И

Китайската инициатива "Един пояс, един път" не е инструмент за геополитическо влияние или за създаване на дългова криза за участващите в проекта държави, заяви днес китайският външен министър Ван И, цитиран от Ройтерс.

Пекин обаче приветства конструктивните предложения по отношение на опасенията във връзка с инициативата, уточни Ван И, който е и член на Държавния съвет на Китай.

Пекин ще бъде домакин следващата седмица на среща за инициативата "Един пояс, един път", на която ще присъстват 37 чуждестранни лидери, сред които някои от най-близките съюзници на Китай като например Пакистан и Русия. В срещата ще участват също така и страни като Италия, Швейцария и Австрия. Съединените щати, които се отнасят критично към проекта, ще изпратят представители с по-нисък служебен ранг.

Инициативата "Един пояс, един път" е ключов проект на китайския президент Си Цзинпин, като целта ѝ е да бъде създадена инфраструктура, свързваща Китай с Азия и Европа.

Проектът обаче е оспорван в много западни столици и най-вече във Вашингтон, който смята, че инициативата е просто средство за разпространяване на китайското влияние в чужбина и обременяването на участващите в нея държави с непосилни дългове.

Съединените щати сериозно разкритикуваха Италия за решението ѝ да вземе участие в проекта миналия месец, обявено по време на посещението на президента Си Цзинпин в Рим.

Китайският външен министър Ван И заяви, че инициативата "Един пояс, един път" е донесла реални ползи за участващите в нея страни.

"Тези отношения на партньорство не са инструмент за геополитическо влияние, а платформа за сътрудничество", изтъкна китайският външен министър.

Споделяне

Още от Свят