Китай готви неограничени мандати за президента Си Цзинпин

Китай готви неограничени мандати за президента Си Цзинпин

Управляващата комунистическа партия в Китай предложи премахване на конституционното ограничение, предвиждащо максимум два мандата за президента на страната, информира пекинска държавна медия. Това дава възможност да продължи управлението на сегашния лидер Си Цзинпин, предаде Франс прес.

ЦК на ККП предложи да се премахне от основния закон текстът, според който президентът не може да остане на поста повече от два поредни петгодишни мандата. Съответно Си Цзинпин, оглавил Китайската народна република през 2013, би трябвало да се оттегли през 2023 г., но отдавна има спекулации, че той иска да продължи и след това.

Проведеният миналата година партиен конгрес циментира статуса му на най-силен лидер в страната откакто почина Мао Цзедун.

Освен това конгресът предложи "идеите на Си Цзинпин" да бъдат включени в конституцията на страната. В разрез с традицията не бе посочено и кой ще го наследи.

Политическите традиции, действали в Китай през последните десетилетия, повеляват всяко ново поколение ръководители да се задържа на власт най-много 10 години.


Конституционните поправки се очаква да бъдат разгледани от Общокитайското събрание на народните представители, чиято годишна пленарна сесия започва на 5 март.

Политическата философия на китайския партиен и държавен лидер - идеите му "за нова ера на социализма с китайска специфика", бе включена през октомври м. г. в обновения устав на ККП от делегатите на нейния 19-и конгрес. Си Цзинпин стана вторият лидер на страната след основателя на комунистическия режим през 1949 г. Мао Цзедун, удостоен приживе с честта да бъде споменат в основния партиен документ. Името на друг виден китайски ръководител - Дън Сяопин, бе вписано в устава след смъртта му през 1997 г.

Откакто застана начело на партията през 2012 г., Си Цзинпин концентрира в ръцете си толкова власт, колкото никой друг китайски лидер не е имал поне от четвърт век насам. Той започна борба с корупцията, в рамките на която досега са наказани над един милион служители. Някои обаче виждат в тази кампания главно средство, чрез което президентът може да се отърве от всяка вътрешна опозиция.

Управлението му бе отбелязано с връщане към своеобразен култ към личността на държавния и партиен глава, постоянно присъстващ в медиите, и със засилване на репресиите спрямо борците за демокрация и правозащитниците, допълва АФП, цитирана от БТА.

Сегашната, четвърта конституция на Китай е приета през 1982 г. Поправки в основния закон са правени през 1988, 1993, 1999 и 2004 г.; те отразяват предимно промени в икономически живот и идеологическата база на Китай.

През 1999 г. в конституцията е вписано името на починалия през 1997 г. "архитект на китайските реформи" Дън Сяопин. По-рано в документа са били споменати само Карл Маркс, Владимир Ленин, Мао Цзедун и китайският революционер Сун Ятсен.

ЦК на ККП подготвя и друга поправка в конституцията - създаване на контролен комитет като орган на държавната власт. Партийното ръководство предлага също да се впишат в основния закон основополагащите ценности на социализма.

Друга инициатива е да бъде добавена процедура, според която всички държавни служители, преди да заемат съответния пост, публично да полагат клетва за вярност към конституцията.
Предлага се освен това текст, гласящ, че "ръководството от страна на ККП е отличителен белег на социализма с китайска специфика". В проектопоправките се споменава и "изграждане за човечеството на общност с единна съдба". Още един текст декларира, че Китай смята да върви по пътя на мирно развитие, използвайки взаимноизгодни и отворени стратегии.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят