Китай и Индия имитират умиротворение след кръвопролитен военен сблъсък

Китай и Индия имитират умиротворение след кръвопролитен военен сблъсък

Китай и Индия разиграха вчера дипломатическата карта в опит да уталожат кризата след сблъсък между войските им, приключил с десетки загинали в Хималаите, където все още има военно напрежение, свързано с един граничен спор, предава Франс прес.

През нощта срещу вторник военни от двете гигантски азиатски държави влязоха в крайно жестока ръкопашна схватка, разменяйки си удари с юмруци, камъни и железни пръти. Битката протече в долина, разположена в пустинната планинска местност Ладах (Северна Индия) на повече от 4000 м височина.

Индия съобщи за жертви "и от двете страни", включително за 20 убити свои бойци. Китай отказа да потвърди, че е понесъл загуби, но индийски медии информираха за най-малко 40 убити или тежко ранени китайски войници.

Това е първият смъртоносен сблъсък между съседните държави - ядрени сили, от 45 години насам. Двете страни публично си прехвърлят отговорността за инцидента и декларират стремеж към мирно уреждане на кризата.

Външните министри на Индия и Китай разговаряха по телефона в сряда следобед - разбраха се "да успокоят напрежението на терен и да запазят мира и спокойствието в граничните зони", посочи в комюнике Пекин.

В свое комюнике индийското правителство заклейми "планирания и предумишлен акт" на Китай, но заяви, че двамата висши дипломати са се договорили "да не предприемат никакви действия, способни да предизвикат ескалиране на напрежението" в Ладах.

Китай настоя чрез комюнике на външното министерство Индия "да проведе пълно разследване" и да накаже виновниците. "Индийската страна не бива да се заблуждава (. . .), подценявайки твърдата воля на Китай да брани своя териториален суверенитет", добави министерството.

От няколко седмици индийската и китайската армия са в напрегната конфронтация в няколко сектора от оспорваната си обща граница, главно в Ладах, и от май насам са изпратили хиляди войници в региона. Преди десет дни бе договорена деескалация в някои от спорните зони.

Вчера Индия разположи още стотици военни в зоната на сблъсъка; премиерът Нарендра Моди увери, че смъртта на индийските войници "не е била напразна".

"Индия желае мир, но е способна да отвърне подобаващо, ако бъде предизвикана", отсече хиндуисткият националистически лидер в първото си публично изявление по въпроса.

Индийски военнотранспортни самолети кацаха цяла нощ на летището в град Лех - необичаен нощен трафик за столицата на Ладах, посочиха в сряда пред АФП източници от силите за сигурност в региона.

Според тях стотици индийски бойци от паравоенни структури са изпратени освен това в зони недалеч от долината Галван, където е избухнало насилието.

Китайската телевизия Си Си Ти Ви показа войници и бронирани коли по време на маневри в Тибет - регион, граничещ с Ладах.

Ръкопашни боеве

В повечето сблъсъци не са използвани огнестрелни оръжия - отдавнашна практика, целяща да се избегне истинска военна конфронтация в граничния район.

Индийски военен източник спомена за "жестоки ръкопашни боеве". Медии твърдят, че китайските войници са били въоръжени с железни пръти и тояги, набити с пирони.

Следите по телата на индийски войници, загинали сред скалите около долината Галван, сочат колко жесток е бил сблъсъкът.

Индийските бойци "са били разгромени и мнозина от тях - блъснати надолу по стръмната, камениста урва. В свободно падане, като неодушевени предмети", обясни за АФП източник от силите за сигурност.

Според първоначалния оглед "основната причина за смъртта е удавяне, (но) изглежда те са паднали във водата отвисоко, защото имат рани по главите", уточни пред АФП източник, близък до разследването.

Индия и Китай отдавна водят териториални спорове в Ладах и в източния щат Аруначал Прадеш.

Сблъсъците между индийски и китайски войници в планинските зони зачестиха през последните години. Администрацията на Доналд Тръмп вижда в това признак за нарастваща агресивност от страна на Китай в Азия.

"Далеч сме от трета световна война, но става дума за експлозивна, опасна ситуация между две ядрени сили с националистическа нагласа в момент, когато американското влияние значително е отслабнало", коментира Ейбрахам Денмарк, директор на програмата за Азия в американския изследователски център "Уилсън".

Последният открит конфликт между двете страни в света с най-голямо население датира от времето на светкавичната война от 1962 г., когато индийските части бързо бяха разгромени от армията на Китай.

По БТА

Споделяне

Още от Свят