Китай и САЩ остават най-привлекателните страни за чуждестранните инвеститори

Китай и през тази година е изпреварил САЩ като най-привлекателната за чуждестранните инвеститори страна в света, съобщава руският в. Ведомости, като цитира годишната класация на консултантската фирма Ей Ти Кеърни.

Фирмата ежегодно изчислява световен индекс на инвеститорското доверие, който показва готовността на ръководителите на най-големите компании да инвестират в развитие на производство в една или друга страна.

При изготвянето на класацията Ей Ти Кеърни анкетира генералните и финансовите директори, както и членовете на директорските бордове на 1000 компании от 34 страни, работещи в 24 отрасъла. Проучването обхваща 60 държави.

През тази година най-високи оценки от лидерите на световния бизнес са получили развиващите се страни, които са мнозинство в челната десятка - КНР, Мексико, Полша, Индия, Русия и Бразилия. Три страни от Г-8 - Франция, Италия и Канада, както и Австралия изобщо са отпаднали от първите десет.

"Звездите" в класацията тази година са Русия и Полша. Полша се е придвижила до четвърто място спрямо 11-то през 2002 г., а Русия - от 17-то на 8-мо. Потенциалните инвеститори оценяват перспективите на Русия по-добре, отколкото тези на всички останали страни, включително и Китай.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес