Китай и САЩ с еднакво становище за суверенитета на Украйна в спора й с Русия

Китай е съгласен със САЩ, че суверенитетът и териториалната цялост на Украйна трябва да се зачитат в спора ѝ с Русия, съобщи Белият дом след контакт на високо равнище между Вашингтон и Пекин, предаде Ройтерс в четвъртък.

Съветничката на президента Барак Обама по въпросите на националната сигурност Сюзън Райс е разговаряла вчера с китайския правителствен съветник Ян Цзечъ за ситуацията в Украйна. В съобщението на Белия дом за срещата се казва, че двамата са потвърдили значението на отношенията на "задълбочаващо се сътрудничество между САЩ и Китай за решаването на регионални и глобални предизвикателства".

Те също така са стигнали до еднаквото становище, че страните им "имат интерес да подкрепят усилията за мирно решение на настоящия спор между Русия и Украйна въз основа на международното право и зачитането на суверенитета и териториалната цялост на Украйна".

Китай заема предпазлива позиция по случващото се в Украйна, въздържайки се от критики към стратегическия си партньор Русия и придържайки се към традиционната си политика за ненамеса в работите на други страни.

САЩ, от друга страна, се ангажираха в международните дипломатически усилия за оказване на натиск върху Русия да спре военната активност на Кримския полуостров, посочва Ройтерс.

Още по темата
Още от Свят

Защо Слави Трифонов не успя да регистрира партията си?