Китай и САЩ с еднакво становище за суверенитета на Украйна в спора й с Русия

Китай е съгласен със САЩ, че суверенитетът и териториалната цялост на Украйна трябва да се зачитат в спора ѝ с Русия, съобщи Белият дом след контакт на високо равнище между Вашингтон и Пекин, предаде Ройтерс в четвъртък.

Съветничката на президента Барак Обама по въпросите на националната сигурност Сюзън Райс е разговаряла вчера с китайския правителствен съветник Ян Цзечъ за ситуацията в Украйна. В съобщението на Белия дом за срещата се казва, че двамата са потвърдили значението на отношенията на "задълбочаващо се сътрудничество между САЩ и Китай за решаването на регионални и глобални предизвикателства".

Те също така са стигнали до еднаквото становище, че страните им "имат интерес да подкрепят усилията за мирно решение на настоящия спор между Русия и Украйна въз основа на международното право и зачитането на суверенитета и териториалната цялост на Украйна".

Китай заема предпазлива позиция по случващото се в Украйна, въздържайки се от критики към стратегическия си партньор Русия и придържайки се към традиционната си политика за ненамеса в работите на други страни.

САЩ, от друга страна, се ангажираха в международните дипломатически усилия за оказване на натиск върху Русия да спре военната активност на Кримския полуостров, посочва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят