Китай и САЩ възобновяват търговските преговори

Китай и САЩ възобновяват търговските преговори

Делегации на Китай и САЩ ще се срещнат днес и утре в Шанхай за възобновяване на търговските преговори, предаде Ройтерс.

Това са първите преговори лице в лице от примирието в търговската война между двете най-големи световни икономики, което президентите Доналд Тръмп и Си Цзинпин договориха на срещата си на форума на Г-20 в Осака през юни.

Очакванията за постигане на напредък обаче са малки. Представители на властите и бизнеса се надяват, че Вашингтон и Пекин ще успеят поне да уточнят ангажиментите си за "жестове на добра воля" и да разчистят пътя за следващи преговори.

За повече от година двете най-големи икономики в света си наложиха взаимно мита върху вноса за милиарди долари. На срещата на върха в Осака Тръмп и Си договориха възобновяване на преговорите за търсене на решение на търговските противоречия, които бяха спрени през май, след като Вашингтон обвини Пекин в отстъпление от вече договорени точки.

След срещата американският държавен глава заяви, че ще се въздържи от налагане на нови мита за оставащата част от китайския внос за американския пазар на стойност 300 млрд. долара и ще смекчи някои от ограниченията за Хуавей, ако Пекин купува американски селскостопански стоки.

Президентът Тръмп предупреди днес Китай да не чака края на първия му мандат, за да сключи търговско споразумение, предаде Ройтерс. Той добави, че ако бъде преизбран на президентските избори през ноември 2020 година, няма да има споразумение или то ще бъде по-неизгодно за Пекин.

"Проблемът с тяхното чакане е (...), че ако и когато спечеля, то споразумението, което ще получат, ще е много по-тежко за тях от това, което договаряме в момента (...) или изобщо няма да има сделка", написа Тръмп в Туитър след започването на поредните китайско-американски търговски преговори в Шанхай.

"Моят екип преговаря с тях сега, но те (китайците - бел. АФП) винаги променят споразумението в своя полза", заяви Тръмп в социалната мрежа, цитиран от Франс прес.

"Китай се развива много зле, това е най-лошата му година от 27 години. Предполагаше се, че ще започне да купува земеделските ни продукти - но нищо не подсказва, че ще го направи. Това е проблемът с Китай, той просто не прави това, което казва, че ще направи", добави американският президент.

Високопоставени американски представители пристигнаха в Пекин днес следобед за възобновяване на търговските преговори, въпреки че няма големи очаквания за напредък в американско-китайската търговска война, предаде Ройтерс.

Постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и министърът на финансите Стивън Мнучин трябва да се срещнат с китайския вицепремиер Лю Хъ за първи път след последния преговорен кръг през май

Споделяне

Още от Свят