Китай иска да удвои търговията си с Централна и Източна Европа

България ще търси китайски инвеститори за магистрали и тунели в Стара планина, сн. БГНЕС

Китай има желание за удвояване на търговския оборот с 16-държави от Централна и Източна Европа в идните пет години, обяви китайският премиер Ли Къцян при откриване във вторник в Букурещ на търговско-икономическия форум Китай - Централна и Източна Европа, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

 

В проявата участва и българският премиер Пламен Орешарски, който отново ще рекламира пред китайските компании инфраструктурни проекти в очакване да привлече интереса им към магистралите като "Черно море", както и съоръжения като тунели в Стара планина при проходите "Шипка" и "Петрохан".

 

На търговско-икономическия форум се очаква да присъстват около 1000 представители на частни и държавни фирми от Китай и от България, Румъния, Полша, Унгария, Словакия, Чехия, Словения, Сърбия, Черна гора, Хърватия, Босна и Херцеговина, Естония, Албания, Литва, Латвия и Македония.

 

Форумът в Букурещ ще акцентира върху енергетика, земеделие, туризъм, информационни технологии и инфраструктура.

 

Ли Къцян посочи, че потенциалът за развиване на търговските отношения и инвестициите между Китай и държавите от региона е изключително голям. Той допълни, че Европа, и в

частност Европейският съюз, е най-големият търговски партньор на Китай, но че в рамките на търговските отношения Китай – ЕС, търговията с държавите от Централна и Източна Европа представлява само 10 процента, а обемът на инвестициите е по-малък и това е факт, който представлява изключителен потенциал за развиване на тези отношения, информира агенция Медиафакс.

 

Според Къцян, Китай е подготвен да консолидира сътрудничеството с държавите от региона в областта на пътищата, мостовете, ядрената енергетика, жп транспорта.

 

Румъния ще стане тигър на Европа и ако всички тигри се обединят и си сътрудничат, ще се развие огромен пазар, посочи още китайският премиер, цитиран от Медиафакс.

 

Пред журналисти в Букурещ Пламен Орешарски коментира, че тепърва ще се решава дали ще има концесия за изграждането на хидроенергиен комплекс и мост на река Дунав при Никопол – Турну Мъгуреле.

 

Проектът не е евтин и е излишен лукс да харчим държавни пари, каза Орешарски за комплекса, но не се ангажира със стойност на проекта, която тепърва ще се уточнява.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?