Китай може да финансира разширението на румънската АЕЦ Черна вода

Китайци може да осигурят 40 процента от финансирането на трети и четвърти блок на румънската АЕЦ Черна вода, съобщава информационният сайт Зиаре.

Китайската компания Чайна Гуандун груп може да осигури близо 40 процента от инвестицията за изграждането на трети и четвърти реактор на АЕЦ Черна вода, съобщи държавният секретар в министерството на икономиката Родин Трайку.

Проектът, оценяван на 4 милиарда евро, беше стартиран през 2007 г., а работите се очакваше да започнат през 2010 г. След оттеглянето на компаниите ЧЕЗ, ЕрВеЕ, Ибердрола и ЖеДеЕф Сюез от инвестицията в края на 2010 г., проектът беше блокиран, защото правителството не успя да привлече други партньори.

След оттеглянето на четирите компании румънската държавна компания Нуклеарелктрика стана притежател на 86 процента от консорциума, който трябваше да изгради двата нови блока.

Единствената атомна електроцентрала в Румъния – АЕЦ Черна вода - работи с два реактора, които покриват около 18 процента от годишното производство на електроенергия на национално ниво.

Споделяне

Още от Бизнес