Китай може да стане лидер в изкуствения интелект до 10 години

Китай може да стане лидер в изкуствения интелект до 10 години

Kитай напредва бързо в изследванията на изкуствения интелект и може да стане водещата сила в тази област до 2030 година, показва анализ на американския изследователски институт “Алън“, цитиран от “Дневник“

Анализирайки над 2 млн. академични текста, публикувани в научни издания или изготвени за конференции, институтът прогнозира, че Китай ще измести САЩ като страна с най-цитирани изследвания в областта до 2025 г. Окончателното превъзходство може да бъде постигнато до края на следващото десетилетие.

Според организацията САЩ трябва спешно да увеличат финансирането за изследванията в тази област и да предлагат визи на студенти и експерти. Вашингтон направи крачка в ангажимента към развитието на изкуствен интелект, след като президентът Доналд Тръмп подписа указ, озаглавен "Американската инициатива за изкуствения интелект".

Китай води по брой разработки още от 2006 г., но качеството им не е еднакво. Това също се променя и китайските разработки стават все по-качествени.

Според Кай-Фу Ли, известен китайски инвеститор в изкуствен интелект, хоризонтът трябва да е по-дълъг и институтът "Алън" е преувеличил нещата. Той не скрива, че нещата вървят добре в Китай, но най-влиятелните мислители в областта все още са в САЩ. Надява се и че в стремежа да се говори за "надпреварата в изкуствения интелект" хората няма да забравят значението на общия напредък на човечеството в тази област.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят