Китай може да загуби до 50 процента от свинете си заради африканската чума

Китай може да загуби до 50 процента от свинете си заради африканската чума

Китай може да загуби до половината от прасетата си към края на 2019 година заради разпространението на епидемията от африканска чума по свинете (АЧС) в страната, която е най-големият световен производител на свинско месо. Това прогнозират експерти на холандската банка Рабобанк (Rabobank), информира Си Ен Би Си.

Прасетата, отглеждани в Китай, според оценки вече са намалели с 40 процента спрямо миналата година. Това силно надвишава официалните оценки за намаляване на стадата с 15 до 26 процента.

Според прогнозата на Рабобанк производството на свинско месо в Китай тази година ще се свие с до 25 процента спрямо 2018 година.

Произведеното свинско, което е любимото месо на китайците, вероятно ще намалее с още 10 до 15 процента през 2020 година, се посочва в доклада.

Възстановяване на производството на предишните нива може да отнеме до пет години, тъй като ще бъде възпрепятствано от редица фактори, включително липсата на решения за предотвратяване разпространението на болестта и липсата на капитали.

Ройтерс съобщи по-рано този месец, че половината свине майки в Китай вече или са умрели от болестта, или са били изклани като превантивна мярка.

Рабобанк миналата година оцени броя на прасетата в Китай на 360 милиона животни. През април банката прогнозира, че до 200 милиона могат да бъдат евтаназирани или да починат от АЧС, а производството на свинско месо - да се свие с до 30 процента.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес