Китай налага ограничения върху информациите за "Панамски документи"

Китай налага ограничения върху информациите за "Панамски документи"

Китай налага ограничения върху отразяването на скандала, свързан с огромното изтичане на документи от панамска юридическа фирма, станало известно като аферата "Панамски документи", предадоха световните агенции във вторник.

Търсенето в интернет на публикации по темата, както и на постове в социалните медии, е блокирано. Статиите и постовете, съдържащи думите "Панамски документи", излизат в търсачките, но не могат да се отворят, за да се види пълното им съдържание. Отварят се само някои статии, посветени на скандала, в които се упоменават лица, които не са свързани с Китай, като например футболиста Лионел Меси.

Националистическият китайски таблоид "Глобал таймс" публикува редакционна статия, в която казва, че неидентифицирана могъща сила стои зад изтичането на документите. В статията се казва, че основни мишени на скандала са опонентите на Запада, по-специално руският президент Владимир Путин. В редакционния коментар не се упоменават засегнати от изтичането на документи китайски лица.

Вчера редица медии по света съобщиха, че роднини на настоящи и бивши китайски политици и ръководни кадри са замесени в офшорни схеми и имат скрито богатство.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?