Китай намали ограниченията върху инвестициите в чужбина, за да отслаби натиска върху юана

Китай ще позволи на компаниите в някои региони да инвестират повече пари в чужбина, за да отслаби натиска от страна на САЩ за поскъпване на китайския юан, предаде Ройтерс. На 14 провинции и региони ще бъде разрешено от 1 ноември т. г. да увеличат инвестициите си в чужбина до 3 млн. долара вместо позволените досега 1 млн. долара.

Други мерки, предприети през тази година от Китай за намаляване на натиска върху юана бяха ограничаването на стимулите за износа, затягането на правилата за отпускането на кредити на инвеститори в недвижима собственост и намаляване на квотите за чуждестранни банки, инвестиращи в китайски акции и облигации.

Съобщението на намаляване на ограниченията върху инвестициите в чужбина бе направено само часове след изказването на американския министър на финансите Джон Сноу пред Сенатската комисия за банките по въпроса за курсовете на юана и японската йена.

Сноу заяви, че Китай не е нарушил законите на САЩ, като е фиксирал юана към щатския долар, но обеща засилване на натиска върху КНР да позволи на пазарните сили да определят курса на юана.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес