Китай не изключва възможността за употреба на сила срещу Тайван

Си Цзинпин

Пекин отказва да изключи възможността за употреба на сила спрямо Тайван, заяви китайският президент Си Цзинпин, цитиран от Франс прес. Той подчерта, че страната ще бъде обединена отново.

Пекин "си запазва правото да прибегне до всички необходими средства" срещу външните сили, които възпрепятстват мирното обединение на Китай и подкрепят сепаратистки действия, предупреди китайският президент в тържествена реч.

Никой не може да промени факта, че Тайван е част от Китай и че хората от двете страни на Тайванския проток трябва да се стремят към повторно обединени, подчерта Си Цзинпин в речта си по повод 40-ата годишнина от "Обръщението към тайванските съотечественици", довело до подобряване на отношенията, отбелязва Ройтерс.

Остров Тайван и континенталната Китайска народна република се управляват отделно от 1949 г., когато приключва гражданската война и комунистите получават властта в Пекин. Китай смята острова за своя провинция и призовава за повторно обединение, припомня АФП. Въпреки подобряването на отношенията през последните 40 години, китайските власти продължават да заплашват с употреба на сила, за да възстановят суверенитета си, ако Тайпе обяви независимост, или в случай на външна намеса.

"Независимостта на Тайван може да доведе само до безизходно положение", предупреди Си. "Китай трябва и ще бъде обединен отново".

"Мирното решение на тайванския въпрос е сигурен път към запазване на сигурността и мира в региона и поощряване на всеобщото развитие в интерес на сънародниците", подчерта китайският президент. Той посочи, че мирното взаимодействие трябва да бъде подкрепяно и от двете страни.

Тайван отхвърля призива на Китай за обединение. Това заяви днес тайванският президент Цай Ингвен, цитирана от ДПА.

Цай подчерта на пресконференция, че Тайван никога не е приемал т. нар. консенсус от 1992 г.
С този консенсус се признава принципно положение, че има само една-единствена китайска държава, но той не указва достатъчно ясно как точно следва да бъде интерпретиран, отбелязва ДПА.

Според Цай речта на Си е показала ясно, че от гледна точка на Пекин този консенсус означава в случая на Тайван "една страна, две системи".

На принципа "една страна, две системи" Хонконг и Макао бяха върнати на Китайската народна република след края на колониалното владичество.

"Тайван никога няма да приеме (принципа) "една страна, две системи". Повечето тайванци са категорично против него. Това е тайванският консенсус", заяви Цай.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?