Китай няма да се отклони от социализма

Китайското правителство заяви, че няма да се отклони от социалистическия път и отново защити авторитарната система на държавно управление, като отбеляза, че капитализмът не е подходящ за страната, съобщи Асошиейтед прес.

Председателят на Постоянния комитет на парламента У Банго заяви в доклад пред годишното събрание, че Китай трябва да се придържа към социалистическия път и да разбира разликата между своята политическа система и тази на западните капиталистически страни.

 

"Китайската социалистическа система е основната институционна гаранция за развитието и напредъка на съвременен Китай и ние трябва да я ценим високо и да се придържаме към нея още дълго време", каза У, който е вторият по влияние човек в Китайската комунистическата партия.

 

"За да управляваме добре Китай, ние трябва да се съобразяваме с реалността, да разчитаме на силата на китайския народ и да следваме пътя на развитие, който е подходящ за условията в Китай", добави той.

 

У Банго повтори целите, начертани от премиера Вън Цзябао при откриването на 10-дневния конгрес в понеделник - че правителството трябва да ребалансира икономиката като увеличи вътрешното търсене, особено потребителското търсене, и повиши инвестициите в наука и технологии, като едновременно с това подкрепи енергийната ефективност и съкращаването на вредни емисии.

 

Китай стана по-силен и по-богат през последните години и категорично отхвърля всякакви критики срещу политиката му, както и намеците, че икономическите промени ще отслабят властта на управляващата партия.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?