Китай обещава 3 млрд. долара за проекти в Централна и Източна Европа

"Файненшъл таймс": Китай съблазнява Източна Европа и подкопава правилата на ЕС

Премиерите на Китай, Унгария и България - Ли Къцян, Виктор Орбан и Бойко Борисов по време на срещата в Будапеща

Китай ще осигури над 3 милиарда долара за проекти в Централна и Източна Европа (ЦЕИ). Това обяви в понеделник премиерът на втората по големина икономика в света Ли Къцян в Будапеща, където се провежда шестата Среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай. Целта на форума по инициативата "16+1" е задълбочаване на търговското и икономическо сътрудничество между държавите участнички и насърчаване на двустранни и многостранни партньорства.

Днес в Будапеща бе постигната договореност през 2018 година България да бъде домакин на Седмата среща на държавните и правителствени ръководители на страните, участващи в инициативата, съобщи пресслужбата на българското правителство.

Признателен съм на премиера Ли Къцян, на министър-председателя Виктор Орбан, на всеки един от моите колеги за подкрепата им България да бъде домакин на следващата, каза в Будапеща премиерът Бойко Борисов. Той посочи, че годината, която започва, е знаменателна за страната ни предвид и първото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз.

"Високата степен на мобилизация и мотивираност на правителството, произтичащи от организацията на Председателството, ще допринесат и за подготовката и обезпечаването на едно успешно домакинство на Седмата среща на върха "16+1" в София", смята Борисов.

Той припомни, че през 2018 г. България ще бъде домакин и на друга ключова проява в рамките на "16+1" - срещата в Пловдив на местните лидери. Важни събития ще бъдат организирани и по линия на Центъра за насърчаване на сътрудничеството между страните от ЦИЕ и Китай в селското стопанство в София.


Без да има характер на международна организация, форумът "16+1" излъчва силни сигнали на стабилност, добронамереност, сътрудничество, търсене на общи подходи и решения, посочи министър-председателят Бойко Борисов в изказването си на пленарната сесия на срещата в Будапеща. Премиерът отбеляза, че провежданите срещи и приеманите документи по инициативата са в унисон с идеите и принципите на ЕС, като отвореност, равно третиране на всички и взаимна изгода. По думите му инициативата е принос към сътрудничеството между Европа и Китай и между ЕС и Китай - посока, в която България ще продължи да работи и за в бъдеще.

"Разчитаме на китайското правителство активното сътрудничество и двустранните интереси да намерят израз в прагматичния подход, които да доведе до реализирането на конкретни проекти", каза Борисов, като изтъкна, че за България те са свързани основно с изграждането на автомагистралите "Хемус" и "Черно море", както и на ж. п. линията Русе - Варна.

"Благодарение на всички партии България стои много стабилна“

"Факт е, че благодарение на всички партии, колкото и в България да се дрънкаме и да си говорим, България стои много стабилна на фона на всички останали и генерира доверие. Така че с общи усилия имаме шанс не само да ни забелязват и да ни дават председателства, но и да постигнем реални резултати за региона и за нас самите“, каза Борисов по-късно пред български журналисти, цитиран от Фокус.

На 6 и 7 декември в България ще бъдат лидерите на Западните Балкани заедно с един от финансовите инвеститори – Световната банка, с който ще се водят преговори за финансирането на Коридор №8 и не само на него. Китай много активно говори за инвестиции за Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна, и съответно Русе-Букурещ-Белград – Дунавската стратегия. Многомилиарден проект, но пък прави Балканите да изглеждат по друг начин. Коридор №8 – от Адриатика, Тирана, Скопие, София, Истанбул, Белград, Букурещ, Бургас, Варна - проекти, които съм убеден, че коренно ще променят мястото, където живеем и от място на етнически противопоставяния и войни може да стане нещо много добро. А защо не и скоростен влак – Будапеща, Белград, София, Истанбул, коментира Борисов.

По думите му "трябва да мислим подобно на "Брекзит” стратегическо споразумение само с Турция“.

Споразумение, което да гарантира всички спорни теми и което да ни гарантира южния фланг на НАТО. Виктор подкрепи моите думи и се смя, че от една страна Турция е неприемлива за Европа, но в същото време спим спокойно, че тя ни пази гърба от юг, каза Борисов.

Всички знаем, че Турция няма да се присъедини към ЕС. Вече 50 години го говорим и не ни отива, нито на турците, нито на европейците. Нужно е едно стратегическо споразумение, добави той.

Китайският премиер: Глобализацията в Източна Европа се засилва

Китайският премиер Ли Къцян заяви, че засиленото сътрудничество на страната му с Източна Европа е част от процеса на разрастване на глобализацията, който ще свърже двата края на Евразия, предаде Асошиейтед прес.

Този вид сътрудничество дава възможност глобализацията да достигне всяка част от света и да може по-лесно да се пригоди към реалността във всяка страна, посочи Ли Къцян и обяви, че Китай ще осигури над 3 милиарда долара за проекти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), информира Ройтерс.

Под егидата на междубанковата асоциация на Китай и ЦИЕ Китайската банка за развитие ще осигури равностойността на 2 милиарда евро (2,39 милиарда долара) за развитието на финансовата структура, каза Ли Къцян. Вторият етап на фонда за инвестиционно сътрудничество Китай-ЦИЕ започва с капитализация от 1 милиард долара и повечето от тези пари ще отидат за страните от ЦИЕ, допълни китайският премиер.

Ли Къцян посочи също, че вносът на Китай от целия свят ще достигне 8 трилиона долара през следващите пет години. Надяваме се страните от Централна и Източна Европа да намерят мястото си в този обем и да засилят присъствието си на големия китайски пазар, каза Ли Къцян на форума.

Китайската инициатива "Новия път на коприната" за разширяване на търговията в Азия, Африка и Европа е една от основните теми на шестата годишна среща на Китай с 16-те страни от Централна и Източна Европа.

Унгарският премиер Виктор Орбан, който затвори страната си за голяма част от имигрантите извън Европа, особено мюсюлмани, каза, че Европа се нуждае от силни съюзници, за да се справи с "историческите предизвикателства", с които се сблъсква. Ако Европа се затвори в себе си, тя губи възможността за растеж, каза Орбан.

Ние 16-те винаги сме били отворени и бихме желали да останем отворени. Винаги сме гледали на сътрудничеството с Китай като на голяма възможност, заяви Орбан. Той отбеляза също така, че за страните в Източна Европа икономическото сътрудничество с Китай не е спъвано от никакви политически пречки.

Орбан рядко споменава човешките права или въпросите за малцинствата, когато преговаря със страни, често с недемократични режими, за разширяване на икономическите връзки, отбелязва АП.

"Файненшъл таймс": Китай съблазнява Източна Европа и подкопава правилата на ЕС

В последния си брой вестникът на британските делови кръгове "Файненшъл таймс" помества обширен анализ на срещата в Будапеща.

Според вестника активността на Пекин в този регион и ответната симпатия, с която китайските проекти и аспирации се посрещат в столиците на източноевропейските страни, пораждат подозрителност в старите западноевропейски столици. Всекидневникът цитира неназовани дипломати, според които Пекин може да се възползва от ентусиазма на по-бедните източноевропейци да реализират мащабни инфраструктурни проекти с безграничните китайски финансови ресурси с цел да подкопае правилата на Европейския съюз и да задълбочи още повече и без това нарастващите напрежения Изток-Запад в самия съюз.

А според друг високопоставен европейски дипломат, също пожелал анонимност поради деликатността на темата, форматът 16+1 се занимавал с много неща, някои от които засягали компетенциите на ЕС или пък навлизал в нови сфери, където вече има общи инициативи между ЕС и Китай, и това било само "върхът на айсберга". При всички случаи е ясно, че "Пекин е вече изгряваща звезда за страните от Централна и Източна Европа", отбелязва "Файненшъл таймс".

Сред някои кръгове в ЕС има две главни основания за безпокойство от китайското настъпление. Първото е, че Пекин може да активизира действията си с цел да засили още повече влиянието си в Централна и Източна Европа, компрометирайки общата политика на ЕС спрямо Китай.

Второто е, че някои страни от формата 16+1 могат да експлоатират силните си връзки с Китай с цел да подобрят позициите си в преговорите с Брюксел.

Европейски дипломати се опасяват, че тази динамика може да подкопае ефективността на Брюксел в често конфликтните му отношения с втория си най-голям търговски партньор.

Друго опасение е, че стратегията на Китай да търси гарантирани контракти ще подкопае правилата на единния пазар за обществените поръчки на фона на огромните финансови ресурси, които през последните години Пекин налива в Европа, посочва "Файненшъл таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?