Китай обезсмисля обещанията на Байдън за спад на СО2 емисиите

Китай обезсмисля обещанията на Байдън за спад на СО2 емисиите

На специално събитие по повод Деня на Земята новият президент на САЩ Джо Байдън обяви завръщането на Америка като спасител на планетата. Новата цел на САЩ е да намалят бързо въглеродните си емисии с поне 50%, тоест от около 6 милиарда тона (2005 г.) до 3 милиарда тона (2030 г.). Към 2019 г. енергийните СО2 емисии на САЩ вече са намалели с около 1 милиард тона. Значи за следващото десетилетие ще трябва да видим спад с още 2 милиарда тона – меко казано, доста трудно изпълнима мисия. Останалите лидери на страни от Развития свят като ЕС, Япония, Канада също припяваха в хора и обещаваха коя от коя по-неизпълними цели. Само от страна на Китай и Индия бе отчетено оглушително мълчание…

Вчера излязоха данните на китайската енергийна статистика за първото тримесечие на 2021 г. И бързо стана ясно защо. Трябва да призная, че дори и аз съм изненадан от мащаба на ръста на всичко в сравнение със съответния период на 2020 г.:

1. Общ ръст в производството на електричество с 304 TWh или 19%. За сравнение спадът от локдауните през миналата година беше само със 115 TWh или 6.8% (Q1, 2020 спрямо Q1, 2019 г.).

2. Скок в производството на ТЕЦ (>98% въглища) с 250 TWh или 21%. За сравнение целият ЕС е произвел около 365 TWh ток от въглища за цялата 2020 г. Само Китай само за едно тримесечие има сравним ръст на производството от въглища!

3. Скокове и при всички останали източници на електричество, които обаче са много по-малки на фона на въглищата.

4. Новоинсталиран капацитет (само за Q1, 2021 г.) от 23.5 GW, от които цели 10.6 GW ТЕЦ (основно въглища).

5. Добив на 971 милиона тона термични въглища - ръст със 16% спрямо 2020 г.

6. Потребление на 54 милиарда куб. м. природен газ - ръст с 13% спрямо 2020 г.

7. Продадени 6.4 милиона автомобила (+82%), от които 2.3 милиона SUV (+79%).

Всичко това не означава, че Китай е "лош" и иска да унищожи климата на планетата. Те просто правят това, което могат - произвеждат всичко за целия свят. Неслучайно, над 55% от въглищата, стоманата, алуминия, медта, цимента в света се употребяват в Китай. Огромната част от тези енергия и суровини отиват за производство на стоки, които се продават в Европа и Северна Америка. Това дава възможност на западните "лидери" да се бият в гърдите колко много правят за планетата и да сочат Китай с пръст като "виновникът" за емисиите.

Истината обаче е, че средният китаец все още потребява много по-малко енергия (99 GJ/г.) от средния жител на САЩ (290 GJ/г.) или непорочната Норвегия (330 GJ/г.) например. А даже не коментираме Индия, където средното енергийно потребление възлиза на миниатюрните 25 GJ/г. и тепърва ще расте с невъобразима скорост.

Прогнозите на Международната агенция по енергетика за ръст на световните СО2 емисии с по-малко от 5% за 2021 г. ще се окажат силно занижени. Ръстът очевидно ще бъде по-голям и напълно ще компенсира спада от 2020 г. Светът живее и мърда благодарение на енергията на изкопаемите горива. Това е реалността и тя няма как да бъде променена с клетви и обещания.

* Авторът е управляващ партньор в консултантската компания за устойчиво развитие "Денкщат България.

Споделяне

Още от Greenpool

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?