Китай обезцени юана с 2 процента

Китай обезцени юана с 2 процента

Китайската централна банка свали референтния курс на юана спрямо долара с почти 2% след след публикуването на данни, които сочат влошаване на икономиката, съобщава Ройтерс във вторник. В понеделник един долар се разменяше за 6.11 юана, а от вторник курсът падна до 6.22 юана за долара.

Това е най-сериозният спад на китайската валута за последните три години. Според анализаторите това може да е началото на по-сериозен спад на стойността на китайската валута, макар че властите в Пекин го представят като промяна на методологията за изчисляване на стойността на юана.

"Тъй като китайската търговия продължава да постига относително големи излишъци, реалният ефективен обменен курс на юана продължава да е относително силен срещу много световни валути, което се различава от очакванията на пазара. Следователно е необходимо да подобрим още цената на юана, така че да отговаря по-добре на нуждите на пазара", се казва в съобщение на китайската централна банка.

Тя определя решението си като "еднократно обезценяване". Много икономисти обаче смятат, че това обезценяване на валутата може да е представлява опит за повишаване на вътрешното потребление, инвестициите извън страната и най-вече китайския износ.

През уикенда бяха публикувани данни, които сочат, че износът на Китай е намалял с 8.3% през юли заради слабото търсене в Европа, САЩ и Китай, а производствените цени намаляват. Пазарите нямат сериозни очаквания, че спадът на курса на юана ще реши проблемите с повишаването на цената на труда в Китай и проблемите с качеството на китайските стоки. Обезценяването на валутата обаче може да предотврати дефлацията.

Спадът в цените на стоките на глобално равнище е фактор за поевтиняването на производствените цени, което създава риск от навлизане в дефлационна спирала, подобна на тази в Япония. Ръстът в Китай се забави значително през последната година и ще достигне най-ниската си стойност от 25 години насам.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?